Hopp til innhold

Anders Magnus i Kina: – De har jaget oss bort

Politiet nekter å la kona til Nobelprisvinner Liu Xiaobo komme ut fra stedet hvor hun bor, for å møte kinesiske opposisjonelle og pressefolk.

Video Pressen blir jaget bort utenfor huset til Liu Xia

KLIKK FOR Å FOR SE VIDEO: Pressen blir jaget bort fra inngangen til området hvor Liu Xia, kona til nobelprisvinner Liu Xiaobo, bor i Beijing.

Liu Xiaobo ble i dag tildelt Nobels Fredspris 2010. Siden han sitter fengslet, er det hans kone Liu Xia i Beijing verden henvender seg til for kommentarer.

Liu Xia og Liu Xiaobo

– Jeg er så glad, jeg er så glad, jeg vet ikke hva jeg skal si, er Liu Xias (t.v.) reaksjon på at mannen Liu Xiaobo (t.h.) er tildelt Nobels fredspris 2010.

Foto: Reuters

– Vi står her en rekke pressefolk bak politisperringer, ved inngangen til det området hvor hun bor. Det er et boligblokkområde avgrenset av en stor port. Masse politifolk står her og passer på at vi ikke kommer inn, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

– Hun har fått beskjed tidligere i dag fra politiet, har jeg hørt rykter om, at hun ikke får komme ut. Vi venter likevel og håper at hun skal komme ut og si noe om hvordan situasjonen til hennes mann er i fengselet, forteller han videre.

LES OGSÅ: Bakgrunn: Dette er Liu Xiaobo

– Jeg er så glad, jeg er så glad, jeg vet ikke hva jeg skal si, sier Liu Xia på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Hun takker mannens støttespillere, inkludert den tidligere vinneren Dalai Lama. Men det er foreløpig altså ikke mulig å møte henne i Beijing.

LES OGSÅ: – Jeg er så glad, så glad, jeg vet ikke hva jeg skal si

Opposisjonelle blir truet

– De har jaget oss bort og lukket igjen porten. Vi står og intervjuer noen opposisjonelle som har kommet til stedet, sier korrespondenten.

– Disse har fått advarsler fra sine arbeidsgivere og studiesteder, om at hvis de møter Liu Xia, så vil det gå dårlig med karrierene og jobbene deres. Denne gjengen risikerer svært mye ved å være her nå, forteller han.

LES: Alt om Nobels fredspris 2010

(Saken fortsetter under bildet)

Opposisjonelle venter utenfor Liu Xias hus

En kinesisk opposisjonell håper å få møte Liu Xia, utenfor sperringene ved huset hennes fredag.

Foto: Anders Magnus / NRK

Det er et internasjonalt pressekorps som nå venter utenfor sperringene.

– Kinesiske medier har i dag bare gjengitt myndighetenes negative reaksjon omkring prisen.

Flere kilder oppgir at CNN gikk i svart i Kina etter at prisen ble kjent. Magnus kan ikke bekrefte dette.

– En torn i øyet

Anders Magnus

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus er på stedet i Beijing.

Foto: NRK

Xiaobo ble dømt for ett år siden for å ha undergravet statens autoritet.

– Det er først og fremst fordi han inngår i et flerpartidemokrati. Det er jo det som er tornen i øyet for kommunistlederne, som for alt i verden ikke vil gi slipp på sitt maktmonopol. De hevder også at hvis de gjør det, vil det bli sosial uro og at de da ikke vil klare å løfte flere folk ut av fattigdom, forklarer Magnus.

LES OGSÅ: – Dette vil utløse raseri i Kina

– De mener at han ikke er noen fredsapostel, men tvert imot en oppvigler og en som kan skape uro og splid i det kinesiske samfunnet, sier korrespondenten.

LES OGSÅ: Ambassaden svarer ikke pressen

– Tillitsbrudd

– Kinesiske myndigheter kommer til å se på det som et tillitsbrudd fra norske myndigheter, som de mener må ha en viss påvirkning på Nobelkomiteen, sier Magnus.

Forsiden på nettstedet China Daily etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen

Nettstedet China Daily hadde fredag, ikke overraskende, ingen nyheter om at Liu Xiaobo har blitt tildelt Nobels fredspris.

Foto: Skjermdump fra China Daily

– Jeg har snakket med representanter for kinesiske myndigheter, som sier det kan føre til uopprettelig skade skade mellom våre to land, legger han til.

LES OGSÅ: Kina: – Forholdet til Norge vil lide

– Det har ikke vært nevnt i andre aviser enn dem som kommer ut i Hong Kong, der det er pressefrihet, at Liu Xiaobo var kandidat. Man må komme seg over på utenlandske nettsider for å få denne informasjonen. Tror ikke det er mange som vet så mye om fredsprisen, for de har ikke hørt om den, forklarer han.

LES OGSÅ: Støre: Det er en verdig prisvinner

Ingen kontakt

Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland sa på dagens pressekonferanse at komiteen ikke har fått kontakt med verken fredsprisvinneren selv eller kona.

LES OGSÅ: Nobels fredspris går til Liu Xiaobo

– Vi har ikke vært i stand til å få kontakt med hverken Liu eller kona, og vet ikke om han vil kunne komme til Oslo for å motta prisen. Men det er ikke slike hensyn vi kan ta når vi bestemmer hvem som skal få prisen. Vi har bedt kinesiske myndigheter om å gi beskjed til Liu om prisen, sa Jagland.

LES OGSÅ: Jagland: – Et opplagt valg i år
LES OGSÅ: – Gir ikke fredsprisen for lang og tro tjeneste