– Tror Obama ble overrasket

USA-eksperter tror ikke USAs president var forberedt på prisen.

Barack Obama

FIKK PRISEN: Barack Obama fikk Nobels fredspris 2009.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Det ble han selv også.

– Jeg synes det er overraskende at man gir prisen til en sittende president som akkurat har kommet igang, sier seniorforsker Svein Melby og leder for Senter for Transatlantiske studier ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NRK.

Nett-tv:

Video nsps_upload_2009_10_9_11_9_29_3597.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRKs overføring fra prisutdelingen i 2009.

Det er professor i Nord-amerikansk kulturkunnskap ved Universitetet i Oslo og generalsekretær i The European Association for American Studies (EAAS), Ole Moen, helt enig i.

– Det er jo enestående å få prisen etter bare ni måneder. Det er et svangerskap, og slik sett er det jo riktig, for dette er et svangerskap for håp, sier Moen til NRK.

Stort press

Melby sier presset for å levere blir stort på den nyvalgte presidenten.

– Dette er en stimulans til å gjennomføre grunntrekkene i politikken hans, nemlig intensjonen om en kjernevåpenfri verden, å strekke ut en hånd til den muslimske verden, ta kontroll på miljøet og å sette den internasjonale debatten på et annet spor enn den forrige regjeringen, sier Melby.

Nett-tv:

Video nsps_upload_2009_10_9_11_18_16_3599.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NRKs gjennomgang av Barack Obamas første ni måneder som president.

Han mener likevel utdelingen er dristig.

– Det er spesielt å gi prisen til en person som står overfor store utfordringer rundt opptrapping av krigen i Afghanistan, og det er modig å gi prisen til en sittende president i USA som står oppe i så mange spørsmål om krig og fred som Obama står foran nå. Jeg tror ikke USA selv har vurdert seg som en sannsynlig vinner, sier Melby.

– Dette er flott

Moen sier også at Obama er en verdig vinner på grunn av alle de initiativ han har tatt også når det gjelder rakettskjold i mellom-europa og kommunikasjonen mellom USA og Latin-Amerika og Midt-Østen.

– Han har tatt mange skritt for å få til en reell kursendring i verdens eneste supermakt, og det er i bunn og grunn de som er mest avgjørende for fred i verden. Summa summarum har han satt i verk så mange prosesser at det er håp om at det er store og positive ting på gang, sier Moen.

- Dristig og positiv

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken sier til NTB at valget av Obama er et dristig valg fordi mye gjenstår før den amerikanske presidenten klarer å
bevise at han vil utgjøre en forskjell i verden.

Han beskriver Nobelkomiteens avgjørelse som overraskende, dristig og positiv.

- Obama har satt en rekke viktige spørsmål på dagsordenen, og dette er et kraftig håndslag til det han står for. Samtidig er det veldig dristig å tildele fredsprisen til en som man mener kan gjøre en forskjell i verden, da mye gjenstår før han klarer
å bevise det, sier Harpviken ved institutt for Fredsforskning
(Prio).

Han mener Nobelkomiteen går langt i å bryte en tradisjon som går på at man får fredsprisen for resultater man har oppnådd. Den viktigste fredsrollen Obama kan spille mener Harpviken er i forhold til den muslimske verden.

- Obamas Kairo-tale var en veldig god plattform og ga et sterkt signal. Samtidig er det mange i den muslimske verden som venter på hva dette vil føre til av konkret handling og på hvilke konkrete spørsmål, sier Prio-direktøren.

Han mener fredsprisen vil styrke Obama internasjonalt, men ikke
nødvendigvis på hjemmebane.

- Jeg tror nok at mange av hans sterkeste kritikere i USA like gjerne kan oppfatte dette som en utidig internasjonal innblanding, og bruke prisen mot ham. Ikke minst i forhold til helsereformen som står aller øverst på Obamas agenda, sier
Harpviken til NTB.