Hopp til innhold

- Jeg er ydmyk

President Barack Obama er takknemlig og ydmyk over tildelingen av Nobels fredspris.

USAs president Barack Obama
Foto: Scanpix/AP

Presidenten fikk overrakt nyheten like før klokken 0600 amerikansk tid. Da ringte pressesekretær Robert Gibbs til Det hvite hus og vekket Obama med nyheten om at han var blitt tildelt Nobels fredspris for 2009.

Obama skal ha blitt like overrasket som resten av Obama-adminstrasjonen.

- Det har ikke vært noe tema, ikke i det hele tatt, sier Obamas stabssjef Rahm Emanuel til New York Times.

Obama mottok nemlig ikke den vanlige telefonsamtalen fra Oslo. Normalt ringer lederen av Nobel-komiteen opp vinneren en time før kunngjøringen norsk tid klokken 11.

- Man vekker ikke opp en president midt på natten, sa Jagland humørfylt til pressen i etterkant av tildelingen. Telefonsamtalen ville da ha kommet klokken 0500 amerikansk tid.

Men den tungtveiende grunnen til å droppe forhåndsvarslingen var frykten for lekkasjer før Nobel-lederens offisielle kunngjøring, noe som har hendt ved tidligere anledninger.

Ydmyk

Da Obama først fikk beskjeden, var den umiddelbare reaksjonen at han var svært ydmyk over å bli utpekt som vinner av komiteen, ifølge hans medarbeidere.

Siste nytt er at den amerikanske presidenten vil kommentere tildelingen på en pressekonferanse i Det hvite hus klokken 1630 norsk tid i dag.

Presidentens medarbeider David Axelrod sier i en uttalelse at Obama kommer mest sannsynlig til Oslo for å motta fredsprisen.

- Men dette er så nytt for oss ennå, så jeg vet ennå ikke hva vi kommer til å gjøre. Men jeg antar det, selv om jeg ikke vet ennå, sa Axelrod til MSNBC.

Axelrod beskriver tildelingen som en uventet og stor ære, og en bekreftelse på arbeidet med globale utfordringer som atomnedrustning og klimaendringer.

Lyspunkt i tøff høst

- Oslo slår helt klart København, uttalte stabssjefen i Det hvite hus til CNNs reporter tidligere i ettermiddag.

Skuffelsen i Obama-leiren var stor, etter at presidentparet i forrige uke kom tomhendt hjem fra den danske hovedstaden, etter å ha tapt kampen om å få sommer-OL til hjembyen Chicago.

Og det har vært en tøff høst. Den store helsereformen er ikke havn. Finanskrisen er ikke over og arbeidsledigheten stiger fortsatt. Situasjonen i Irak er ikke stabilisert. Den nye strategien i Afghanistan virker ennå ikke og krigen mot Taliban langt fra over. Og på toppen kom altså OL-tapet.

Tredje president

Obama er den tredje sittende amerikanske presidenten som får fredsprisen. Theodore Roosevelt fikk prisen i 1906 for sitt bidrag med å avslutte krigen mellom Russland og Japan. Roosevelt var da halvveis i sin andre presidentperiode.

Wodrow Wilson mottok prisen i 1919 for sitt bidrag til Versailles-trakten, fredstraktaten som ble sluttet mellom de allierte og Tyskland etter 1. verdenskrig. Hans "14 punkter" la grunnlaget for Folkeforbundet, forløperen til dagens FN. Wilson var også midt i sin andre presidentperiode da han mottok prisen.

Jimmy Carter, som fikk fredsprisen i 2002, hadde vært ute av presidentposisjonen i nær 22 år da han fikk prisen.