Hopp til innhold

– 200 anholdt før nobelutdelingen

Kinesiske myndigheter gjennomfører nå omfattende aksjoner for å hindre at dissidenter og deres familier deltar på fredsprisutdelingen fredag.

En demonstrant protesterer mot fengslingen av Liu Xiaobo

Den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i oktober. Han får ikke vært til stedet ved utdelingen fredag.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

Amnesty International anslår at over 200 personer så langt har blitt fengslet, satt i husarrest eller stoppet fra å dra til utlandet i forkant av seremonien til ære for fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Kina gjør også alt de kan i sin makt for å hindre venner og familie av Liu deltar, skriver Reuters.

Fredsprisvinneren selv soner en 11 år lang dom for å ha «forsøkt å styrte statsmakten».

Video Kina fester grepet før nobelprisutdelingen

Se Dagsrevyens innslag: Kina fester grepet før nobelprisutdelingen

Løslates samme dag som utdelingen

Lu Yuegang, som mistet jobben i 2006 i avisa China Youth Daily for å ha skrevet provoserende innhold, sier at hans kone har blitt nektet å reise til Hong Kong.

– Ingen har gitt henne noen grunn. Hun drar regelmessig til Hong Kong for å jobbe. Vi er ganske sikre på at det har noe med Lius pris å gjøre, sier Lu til Reuters.

I indre Mongolia skal politiet ha pågrepet kona til en av Kinas lengstsonende politiske fanger, Hada. Etter planen blir han løslatt fredag, samme dag som utdelingen.

Politiet i Kina skal også ha presset Hadas sønn, Ulies, til å kutte alle bånd til foreldrene ved å love han en fin jobb, et hus og en vakker kjæreste, ifølge det New York-baserte Southern Mongolia Human Rights Information Center.

– Myndighetene er nervøse

Den kinesiske kunstnaren Ai Weiwei

Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei ble nektet å reise ut av Kina.

Foto: PETER PARKS / Afp

– En rekke hendelser som vil finne sted 10. desember, blant annet Nobels fredspris, Hada-løslatelsen og feiringen av FNs Human Rights Day, gjør at kinesiske myndigheter er svært nervøse, sier talsmann for senteret Enghebatu Togochog.

I forrige uke hindret kinesisk politi den kjente artisten og kunstneren Ai Weiwei fra å fly til Sør-Korea på grunn av «fare for rikets sikkerhet». Dette var noe artisten selv kalte «veldig fjollete», og noe han knytter direkte til utdelingen av Nobels fredspris.

– Det bare viser at Kina ikke respekterer sine egne lover, sier Ai, som er kjent som en frittalende samtidskunstner.

I går ble også en kinesisk dissident bosatt i Australia arrestert på vei til Nobel-utdelingen.