Hopp til innhold

Kina deler ut alternativ fredspris

Taiwans tidligere visepresident Lien Chan er tildelt den nyopprettede Konfucius-prisen. Prisen skal være en konkurrent til Nobels Fredspris og deles ut dagen før Liu Xiaobo skal hedres i Oslo.

Lien Chan

Lien Chan er den første som mottar kinesernes alternative fredspris.

Foto: STR/TAIWAN / Reuters

Chan får prisen for hans arbeid med å bygge bro mellom Taiwan og det kinesiske fastlandet, heter det i begrunnelsen.

Tidspunktet for prisutdelingen kan tyde på at dette er nok en reaksjon fra kineserne på at demokratiforkjemperen Liu Xiaobo er tildelt Nobels fredspris.

Konfucius-prisen deles ut dagen før Nobels fredspris deles ut i Oslo.

Tan Changliu som er en av arrangørene, nekter overfor nyhetsbyrået AFP å kommentere om det er kinesiske myndigheter som står bak den nye prisen.

Blant kandidatene til kinesernes pris var Nelson Mandela og Bill Gates, pluss en kinesisk poet som jobber som viseminister i det kinesiske kulturdepartementet.

Prisvinneren ikke informert

Det er usikkert hvordan fredsprisseremonien vil forløpe i Kina.

– Vi har kontaktet Lien Chan, men vi vet foreløpig ikke om han kommer for å motta prisen personlig, sier Tan.

Men en talsmann for Lien sier at de foreløpig ikke har fått noen henvendelse om prisen, og ønsker derfor ikke å kommentere den.

Lien er kjent for sine gode forbindelser med lederne i det kinesiske kommunistpartiet. Blant annet har han diskutert gjenforening av Taiwan og Kina flere ganger med Kinas president Hu Jintao.

I tillegg er Lien beryktet for sin enorme formue, som han blir beskyldt for å ha skaffet seg på korrupt vis den gang han var høytstående politiker i Taiwan.

Konfucius-prisen er på rundt 15.000 dollar, altså langt mindre enn de vel 10 millioner svenske kronene vinnerne av Nobels fredspris mottar.

Stemmer på nett

NRKs asiakorrespondent Anders Magnus har fått tilgang til pressemeldingen fra fredspriskomiteen hvor de forklarer bakgrunnen for opprettelsen av prisen.

– De skriver at med over 1 milliard mennesker bør Kina ha en sterkere stemme når det gjelder spørsmål om fred i verden, enn Norge som er et mindre land, sier Magnus og lister opp kriteriene.

– Vinneren må elske fred og ha hatt en betydning for å skape fred for menneskeheten. Han må også ha hatt en karriere som viser at han ønsker fred. Han må også kunne vise til fredelige tanker og innflytelse.

Ifølge Magnus er årets vinner kåret på det juryen betegner som «den mest demokratiske måten», nemlig avstemming over internett. Men til syvende og sist er det fredspriskomiteen som har det avgjørende ordet.