- Obama fortjener ikke fredsprisen

En stor internasjonal undersøkelse viser at et stort flertall mener Barack Obama ikke fortjener Nobels Fredspris.

Barack Obama
Foto: . AFP PHOTO / Saul LOEB

Undersøkelsen YouCov har gjort for tenketanken MandagMorgen viser at de færreste av de spurte europeerne, araberne og amerikanerne mener USAs president, Barack Obama, fortjener Nobels Fredspris.

12 prosent av britene positive

Mens et klart flertall av de over 10.000 spurte mener han vil gjøre verden til et tryggere sted å bo. For den generelle holdningen, i hvert fall i Europa, er fortsatt positiv til USAs president.

Men i motsetning til Nobelkomiteen er ikke folk like positivt innstilt til at han skal få fredsprisen. Faktisk så mener bare 20 % av befolkningen i USA og i de nordiske landene at Obama fortjener prisen, mens 12 % av britene mener han har gjort seg fortjent den.

Obama meningsmåling
Foto: Grafikk

Tyskerne er mest positive, der sier 35 % av befolkningen at de synes Obama fortjener fredsprisen. I Norge er oppslutningen til Obama litt høyere enn de øvrige nordiske landene, 27 % er positive til at USAs sittende president får den anerkjente prisen.

I de arabiske landene De forente arabiske emirater og Saudi Arabia mener henholdsvis 12 % og 16 % at han fortjener prisen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Baserer seg ikke på undersøkelser

Thorbjørn Jagland er leder av Nobelkomiteen

Leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland styrer ikke etter meningsmålinger.

Foto: Heiko Junge / Scanpix
Ole Moen, professor i amerikansk historie

Ole Moen, professor i amerikansk historie.

Foto: Universitetet i Oslo

– Vi kommenterer ikke slike undersøkelser. Komiteen er fullstendig uavhengig og vi gjør ikke våre vurderinger basert på meningsmålinger, men forholder oss til vedtektene, sier Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland til MandagMorgen.

Flere eksperter har tidligere ment at denne prisen har kommet for tidlig i Obamas presidentperiode, men ikke alle er like enig.

– Mange tror Obama ikke har utrettet noe for fred, og at han ikke kan peke på konkrete resultater, men det er nettopp det han kan, sier professor ved Universitet i Oslo, Ole Moen, som mener USAs president raskt satt seg i respekt blant verdens ledere med sin inkluderende og samlende fremtoning.

– Viktig symbolpolitikk

I sin tale til FN i september snakket Obama om sitt ønske om å forlate USAs ”gjøre det selv”-holdning, og snakket varmt om viktigheten av FNs sikkerhetsråds innflytelse, blant annet for å få til en ny ikkespredningsavtale om atomvåpen.

– Dette er uhyre viktig symbolpolitikk, sier Moen.

Han får til en hvis grad støtte av den amerikanske journalisten og Nobelpriseksperten, Scott London.

– Historien vil fare pent Obama

– Komiteen har gitt verden inntrykk av at dette er mer en politisk symbolpris enn en fredspris, men jeg er enig i at ingen har gjort mer for det internasjonale diplomatiet i verden enn Obama, sier London til MandagMorgen, som mener Obama er den mest innflytelsesrike politikeren i verden i dag.

– Det er ingen tabbe å gi Obama prisen, det er snarere et sjansespill. Jeg tror den vil sjansen vil lønne seg, for jeg tror historien vil fare pent med Obama, sier London til tenketanken.

Hva mener du, fortjener Obama fredsprisen?