Hopp til innhold

Trekkfugler bommer på årstidene

Trekkfuglene klarer å navigere mellom kontinenter, men nå sliter de med å holde styr på årstidene.

Kortnebbgås
Foto: Per Ivar Nicolaisen

Med imponerende presisjon flyr mange trekkfugler lange distanser hver vår og høst. Det indre kompasset slår stort sett til.

Nå får derimot mange fuglearter problemer med å forstå når våren kommer.

Klimaendringene gjør at våren kommer til ulike og uvante tider langs trekkrutene til en del fugler.

To uker tidligere

– Fugler som trekker mellom ulike land er avhengig av å vite når på året de skal trekke, for å være på rett sted til rett tid i forhold til den maten de trenger, sier rådgiver Linda Dalen i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

En fersk studie viser at forholdsvis like arter reagerer forskjellig på klimaendringene. Mens kortnebbgåsa ikke ser ut til å ha problemer med å trekke til riktig tid klarer ikke hvitkinngås å forutse våren slik de gjorde før.

Kortnebbgåsa trekker nå et par uker tidligere enn de gjorde på nittitallet.

Vinterstork på Hamar

– Andre studier viser at fugler kan få problemer, fordi klimaendringer gjør at de kan bomme på gode tider for mat og andre ressurser, sier Dalen.

Et annet eksempel er storken som i Spania legger storken nå egg tidligere som følge av høyere temperatur. Siden det regner mer tidligere på året, fører dette til at flere av ungene dør nå enn før.

En enslig stork har ser ut til bestemt seg for å bli i Hamar over vinteren.

Klikk på bildet for å se video:

Stork
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mange endringer

Klimaendringer har også andre effekter på fugler og deres leveområder, for eksempel nivåstigning i havet og virkning på våtmarksområder, eller endringer i nedbør som påvirker avrenning, flom og lignende, skriver DN.