Hopp til innhold

Enorm pågang for å sone med fotlenke

179 dømte i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har søkt om å få sone med elektronisk fotlenke siden ordningen ble tatt i bruk her i mai.

Elektronisk fotlenke

Friomsorgen mener de trenger flere ansatte om de skal ha ressurser til å la flere sone med fotlenke.

Foto: NRK

Annhild Viken Sunde

leder av Friomsorgen i Møre og Romsdal, Annhild Viken Sunde, etterlyser flere ressurser.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

44 dømte har allerede fått sone med fotlenke og dermed frigitt fengselsceller til andre. Leder av Friomsorgen i Møre og Romsdal, Annhild Viken Sunde, sier de avlaster den stadig økende soningskøen. Men de trenger flere ansatte om flere skal få sone med fotlenke.

– Hvis vi nå hadde hatt flere ressurser kunne vi lenket på enda flere.

Mens regjeringen vil sende fengselsdømte til Nederland for soning, mener Sunde at de kunne tatt unna flere her hjemme.

– Hvis de ønsker at vi skal ta unna mesteparten av saksbehandlingen og få fotlenke på flere, så må vi ha flere ressurser, sier Sunde.

210 i soningskø

Det står 210 i soningskø i Kriminalomsorgen region vest. Derfor mener regiondirektør, Per Sigurd Våge, at hver eneste plass som kan tas i bruk er viktig.

Per Sigurd Våge

Regiondirektør i kriminalomsorgen, Per Sigurd Våge, håper på mer penger til fengslene i statsbudsjettet.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Vi må avlaste den vanskelige situasjonen vi står i, sier han.

Han mener tiltak, som innføring av elektronisk fotlenke, er effektivt for å få ned køen. Også flere i hver celle er et tiltak som regjeringen har bedt om. I Hustad fengsel prøver de nå dette. Og Våge mener det avhjelper køen. Men han så helst at fangene skulle slippe å dele celle.

– Vår faglige oppfatning er at vi vil ha kun én mann på hver celle på lukket avdeling. På Hustad har vi nå en celle i bruk hvor det er to personer som bor sammen. Tidligere har vi vært oppe i seks personer, men vi foretrekker at de er alene på hvert sitt rom.

Venter på styrking av fengselstilbudet

I Møre og Romsdal har det lenge vært etterlyst en styrking av fengselstilbudet.

Regiondirektøren håper at det i det kommende statsbudsjettet kan være penger til flere fengselsceller ved Hustad fengsel, og til et soningssenter i Ålesund.

– Vi er alltid håpefulle. For Møre og Romsdal sin del har vi lagt inn forslag om å bygge ferdig Hustad fengsel med ytterligere sju plasser i ett av byggene.

I tillegg håper han at regjeringen vil realisere planene for et nytt soningssenter.

Sunnmøre Regionråd har utviklet forslaget til nytt sonings- og kompetansesenter på Sunnmøre. Her er forslaget at fengselet og Friomsorgen skal samlokaliseres, og at innsatte skal kunne sone i lukket avdeling før de flyttes til åpen, og etter hvert bo i en overgangsbolig.

– Vi ser at statsråden og hans regjering er handlingskraftig, så vi er alltid optimister i region vest, sier Våge.