Ulmet i mange timer før den ble oppdaget

Brannen ved Smøla ungdomsskole har ulmet i flere timer før den ble oppdaget mandag morgen. Det viser de foreløpige funnene til politiet.

Skolebrann Smøla

Det er fremdeles for varmt og for mange branngasser til at politiet kan gå inn i branntomta på Smøla.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Funn på brannstedet tyder på at brannen ved Smøla ungdomsskole natt til mandag har ulmet i flere timer før vitner så røyk velte ut av skolebygningen. Brannen ble meldt klokka 06:09.

– Vi har funnet temperaturmålere i andre deler av bygget som tyder på svært høye temperaturer i bygget i timene før brannen ble oppdaget, sier lensmann Arnfinn Fuglevåg ved Smøla lensmannskontor.

Kan ikke undersøkte branntomta i dag

Det er fremdeles for varmt og for mange branngasser i ruinene til at politiet kan starte undersøkelser i dag.

– Vi har bestemt oss for å vente til i morgen. Da får vi hjelp fra både el-tilsynet og tekniske etterforskere fra politidistriktet, sier Fuglevåg.

Lensmannen har foreløpig ingen teorier om hvorfor det tok til å brenne i ungdomsskolen.

Les også: Brannvesenet har kontroll på Smøla

Brannen startet i et klasserom

Skolebrann på Smøla

Brannen startet i et klasserom i administrasjonsfløya.

Foto: Wenche Farstad

– Vi er nå sikre på hvor brannen startet. Funn på stedet tyder på at brannen startet i et klasserom som er hyppig i bruk. Dette klasserommet ligger i administrasjonsfløyen ved skolen. Vi er også sikre på at brannen startet lang tid før den ble meldt klokka 06:09, sier Fuglevåg.

Ifølge politiet har skolebygget vært i bruk i løpet av helgen. Bygget ligger i nærheten av et forsamlingslokale som hadde en større tilstelning natt til søndag.

– Vi vet at det har vært mye folk i området, og at også skoleområdet har vært brukt. Men da andre deler av bygget. Etter våre informasjoner skal det ikke har vært aktivitet i den delen av bygget der brannen startet, sier Fuglevåg.

Ikke brannalarm knyttet til sentral

Ifølge politiet har brannalarmene i bygget blitt utløst. Men disse er ikke knyttet til noe alarmsentral som kunne rykt ut tidligere.

– Vi vet at alle branndørene i bygget har gått igjen. Dette har trolig hindret brannen å spre seg til hele bygget, sier lensmannen.

I dag skal politiet avhøre flere vitner i saken. Foreløpig har de ingen teorier om hvorfor det tok til å brenne. Fuglevåg påpeker at det heller ikke finnes en eneste indikasjon nå på at skolen skal ha blitt tent på.