Hopp til innhold

Tine legger ned ysteriene i Ørsta og Tresfjord: – Veldig tungt, sier ansatte

Også meieriene i Elnesvågen og i Sømna er i spill.

Hovedtillitsvalgt ved meieriet i Ørsta, Lizz Trine Hegdal Amoroso, er avbildet utenfor meieriet.

Lizz Trine Hegdal Amoroso er hovedtillitsvalgt og har jobbet ved meieriet i Ørsta i 23 år. Hun sier at de ansatte nå trenger litt tid til å fordøye beskjeden de har fått.

Foto: Arne Flatin / NRK

Nedleggelsen av ysteriene i Ørsta og Tresfjord skal skje i løpet av en periode på tre til sju år varsler Tine i en pressemelding.

66 ansatte ved ysteriet i Ørsta og i Tresfjorden blir berørt.

Selskapet begrunner nedleggelsen med at de har en overkapasitet på hvitostproduksjon på ca. 30 prosent og at de må sikre konkurransekraft på sikt.

Christian Granlund, ved konsernledelsen i Tine, foran meieriet i Ørsta.

Christian Granlund er konserndirektør, med ansvar for forsyningskjede, produksjon og logistikk i Tine.

Foto: Arne Flatin / NRK

Det er viktig for oss. Og da er det dessverre slik at det går utover blant annet Ørsta og Tresfjord-anleggene, sier Christian Granlund, ansvarlig for forsyningskjede, produksjon og logistikk i Tine.

– Hadde håp om at det ikke skulle skje

Torsdag formiddag ble de ansatte samlet til allmøter.

Der fikk Lasse Værholm og de andre ansatte ved meieriet i Tresfjord, ikke helt uventet, beskjeden.

Vi skjønte kanskje at det var dette her de har jobbet mot da, sier han.

Men det har vært lagt ned en hard innsats i å prøve å unngå det fra alle på bygget her, på alle plan, så vi hadde håp om at det ikke skulle skje, sier Værholm.

Han har jobbet ved anlegget i tre år, og er oppvokst med å spise ridderosten han selv nå produserer.

Lasse Værholm er ansatt ved Tine sitt meieri i Tresfjord.

Lasse Værholm er ansatt ved meieriet i Tresfjord.

Foto: Roar Jonny Strøm / NRK

For ti år siden utvidet Tine meieriet i Tresfjord for 26 millioner kroner. I 2020 økte salget av Ridderost med 4,5 prosent fra året før. Det var også 50-årsjubileet til osten.

– Det er historie og slikt som også forsvinner, sier Værholm. Han tror ikke han kommer til å spise osten igjen etter at produksjonen ved anlegget blir nedlagt, og er tydelig preget av nyheten de har mottatt.

– Det er tungt, og det kommer til å være tungt, sier han.

Tine sitt anlegg i Tresfjord sett utenfra.

Tine sitt anlegg i Tresfjord. De er kjent for ridderost.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Vi skal ta vare på hverandre

For meieriet i Ørsta har det vært kjent at Tine har arbeidet med omstrukturering og at meieriet i Ørsta kunne stå i fare for å bli lagt ned.

Hovedtillitsvalgt, Lizz Trine Hegdal Amoroso, har jobbet ved meieriet i 23 år, og sier at beslutningen var tung å få servert.

– Vi har jo visst at det har rørt seg noe, men at beslutningen skulle komme nå, og bli som den ble, det sier seg selv at det blir et slag, sier hun.

Tine meieriet i Ørsta.

Tine-meieriet i Ørsta ligger midt i sentrum og har ca. 50 ansatte.

Foto: Arne Flatin / NRK

De ansatte reagerte ifølge henne både med tårer og oppgitthet.

– Nå må vi bare ta dagen i dag med den beskjeden vi har fått, så må hver enkelt tenke oss om, om hva som skjer videre, sier hun.

– Når man vet at man på en måte er på en oppsigelse, selv om den er minst tre år frem i tid – er det slik at folk ser seg om etter noe annet?

– Noen tenker kanskje slik. Noen tenker kanskje at de skal stå og bidra på en god måte. Vi tenker ikke likt alle, og der må folk gjøre det som er best for dem.

– Vi skal fremdeles være her, gjøre en jobb og levere de produktene vi skal, sier Hegdal Amorozo.

Eskil Tollås Breivik er anleggssjef ved meieriet i Ørsta. Her er han avbildet utenfor meieriet.

Eskil Tollås Breivik er anleggssjef ved meieriet i Ørsta. Han sier også at dette er en trist dag.

Foto: Arne Flatin / NRK

Anleggssjef i Ørsta, Eskil Tollås Breivik, sier at de nå skal la budskapet få synke inn, før de begynner jobben med å kartlegge ønsker og behov for de ansatte. Han tror det vil bli krevende dager fremover.

Det er krevende å skulle holde drift i et anlegg i en tidsperiode mellom tre og syv år. Det blir en utfordring, sier han.

Opptatt av at omstillingen skal skje på en ryddig måte

Konsernledelsen i Tine melder at de er opptatt av at omstillingen skal skje på en ryddig og ansvarlig måte.

Sånne beskjeder som dette er aldri morsomme å få. De er heller ikke morsomme å gi, og jeg har dyp forståelse for at det vil være masse forskjellige følelser i dag i forhold til de beskjedene som blir gitt, sier Granlund i Tine.

I pressemeldingen skriver konsernsjef i selskapet, Ann-Beth Freuchen, at de er opptatt av at omstillingen skjer på en ryddig og ansvarlig måte, med respekt for de ansatte.

Ann-Beth Freuchen, konsernsjef i TINE.

Ann-Beth Freuchen er konsernsjef i Tine.

Foto: Stine Bækkelien / NRK

Videre står det i pressemeldingen at prosessen vil foregå over flere år med en gradvis nedskalering av produksjonen.

Erfaring fra tidligere viser at mange velger å ta imot tilbud om ny jobb ved våre andre anlegg, står det i pressemeldingen.

Flere anlegg i spill

I tillegg til nedleggelsene i Ørsta og i Tresfjord opplyser selskapet at de skal gjøre en utredning av blokk- og hjulostproduksjonen ved ysteriene i Elnesvågen og Sømna. Anlegget på Sandnessjøen skal også vurderes. Det er ikke satt noe dato for disse vurderingene.

De ansatte i Elnesvågen var også innkalt til allmøte torsdag.

Ingenting her er besluttet enda. Vi må bruke tid, sier Granlund og peker på at det er mange ting som må veies opp mot hverandre før de har et godt beslutningsgrunnlag.

Skal investere i andre anlegg

Samtidig som Tine varsler nedleggelser, så melder de også at de skal investere 2,2 milliarder kroner i hvitostproduksjon de neste 10 årene.

Det er fordi vi ser at vi trenger investeringer fremover for å satse på hvitostproduksjon. Den er viktig for oss.

Granlund i Tine sier at de har mange merkevarer de skal ha med videre.

– Men vi må konsolidere investeringene våre til noen enkeltanlegg. Da er det spesielt fire anlegg, anlegget på Jæren, anlegget vårt i Byrkjelo, anlegget i Verdalen og anlegget på Storsteinnes, som kommer til å bli satset på de neste ti årene, sier Christian Granlund i Tine.