Produksjonsbedriften fra Stranda har satset på eksport av norske lammelår sammen med Nortura og Bjorli Fjellmat. Satsingen har nå resultert i samarbeidsavtaler med importører for anerkjente gourmetbutikker og restauranter i både Frankrike og Sveits.
– Vi skal være veldig forsiktig med å spå utviklingen av dette, men det er klart at potensialet er veldig stort. Vi vil kunne få flere bein å stå på og sikre arbeidsplasser og øke etterspørselen etter norske lam ute i Europa, sier styreleder i Tind Spekevarer AS på Stranda.
Særnorske fenalår
Produktet det i hovedsak er snakk om er særnorske modna fenalår. Det betyr lår med lang tørketid og lavt saltinnhold.
Det er ingen hemmelighet at det franske kjøkken er kjent for sin kreativitet, så det norske fenalåret vil kunne kunne få nye bruksområder, tror Ringstad.
– Ja. Franskmenn har blant annet testet ut fenalårene som carpaccio i olivenolje med capers, parmesan og sitron med stort hell. Franskmenn spiser spekemat hele året, ikke bare til jul slik mange nordmenn gjør, poengterer Ringstad.
– Spennende
Det var i juni at bedriften var i Paris og viste seg frem sammen med de andre norske produsentene. Med seg hadde de landbruks- og matminister Sylvia Listhaug.
– Det betyr mye at ministeren var med oss på dette. Det er store markeder det er snakk om, så dette blir spennende, sier Ringdal.
Tind Spekemat AS har i dag 40 årsverk. I fjor omsatte produksjonsbedriften for 92 millioner kroner.