NRK Meny
Normal

Sp-Vedum: - Jeg tror ikke politikerne tør å bruke tvang rett før stortingsvalget

Seks av Senterpartiets ordførere i Møre og Romsdal møtte partileder Trygve Slagsvold Vedum for å drøfte kommunereformen i dag.

Trygve Slagsvold Vedum og Tove Henøen

Sp leder Trygve Slagsvold Vedum i samtale med Fræna-ordfører Tove Henøen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Flere av dem er svært frustrerte fordi de frykter at de blir presset til å gå med på samenslåing. En av grunnene til frustrasjonen er de økonomiske utsiktene som er skapt av regjeringens høringsnotat om den fremtidige inntektsmodellen.

Dersom dette forslaget skulle bli vedtatt vil mange av kommunene i Møre og Romsdal gå på en økonomisk smell dersom de fortsetter som i dag.

– Jeg tror ikke dette forslaget vil stå seg i Stortinget. Nå bruker Høyre og FrP dette som et verktøy for å få gjennom sammenslåing. Men at vi vil få et flertall i Stortinget for en sånn sentralisering vil jeg aldri tro. I Senterpartiet er vi veldig klare, og jeg er overbevist om at KrF og Arbeiderpartiet vil komme etter, sier Trygve Slagsvold Vedum.

– Et råkjør

Sp-lederen møtte ordførere fra eget parti som opplever prosessen med kommunereformen som vanskelig. Alle seks Sp-ordførerne er kritiske til kommunereformen, og de representerer kommuner som kan komme til å velge og stå alene.

Tove Henøen

Ordfører i Fræna, Tove Henøen, er frustrert over prosessen.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er et voldsomt trykk fra fylkesmannen og fra NHO, og inntektsmodellen ligger tungt på vektskåla. Skjebnetroen er i ferd med å få gjennomslag også blant senterpartister. Det blir skapt et inntrykk av at vi ikke har noe valg. Men jeg tror at Fræna vil stå seg godt som egen kommune, sa ordfører i Fræna, Tove Henøen.

– Det er et råkjør. Det blir truet med inntektssystem som gjør at mange begynner å tvile på sitt syn. Vi i Ørsta har sagt at vi kjører frem mot folkeavstemning i mai. Mitt syn er tindrende klart. Jeg viker ikke en tomme, og jeg tror ikke regjeringen vår vil bruke tvang mot Ørsta, sier ordføreren i Ørsta, Stein Aam.

Vil omgjøre tvangsvedtak

Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil omgjøre alle tvangsvedtak dersom partiet i regjering i 2017.

Foto: Trond Vestre / NRK

Og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror heller ikke at partiene på Stortinget vil bruke tvang i 2017.

– Det vil være alt for belastende. Tre måneder før et stortingsvalgvalg, og så overkjøre folkeviljen lokalt. Å sitte i Oslo og tvinge gjennom kommunesammenslåing rundt om for eksempel i Møre og Romsdal som folk er i mot er en oppskrift på å miste stortingsmandater, sier Trygve Slagsvold Vedum.

– Hva kommer Senterpartiet til å gjøre dersom partiet skulle komme i regjering etter stortingsvalget i 2017?

– Er det blitt brukt tvang så kommer vi til å oppheve tvangsvedtaket høsten 2017. Det er folket som skal bestemme, og dersom folket er i mot kommunesammenslåing så vil vi selvfølgelig lytte til det, og da skal vi selvfølgelig omgjøre tvangsvedtak fra dagens regjering, sier Slagsvold Vedum.