NRK Meny
Normal

Slik husker du refleksen

Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent. Likevel glemmer mange refleksen. Og voksne menn er verst.

Utgangsdøra til Erik Hartmann

Slik husker Erik Hartmann å ta på seg refleks når han er ute i mørket.

Foto: Erik Hartmann

De fleste har mange hjemme. Men når høstmørket og vinteren kommer så ligger de ofte igjen i skuffen i gangen, eller de henger igjen på vinterjakka fra i fjor.

Erik Hartmann

Erik Hartmann i Trygg Trafikk sier at elever i videregående skole er dårlige på å bruke refleks.

Foto: Privat

For den vanligste grunnen til at mange av oss ikke bruker refleks, er at vi glemmer den, sier Erik Hartmann, distriktsleder for Trygg Trafikk i Møre og Romsdal.

– Når vi er ute og prater med folk om hvorfor de ikke bruker refleks så er ikke grunnen at det er flaut eller ubehagelig. Det er rett og slett fordi det blir glemt eller at refleksen har forsvunnet fra jakka, sier han.

Har 17 refleks hjemme – bruker dem ikke

Mellom 2005 og 2014 skjedde førti prosent av ulykkene med fotgjengere som omkom i mørket.

Annette Henden

Annette Henden er førstekonsulent i Statens vegvesen. Hun minner om at hvis man har vasket refleksen i vaskemaskinen, eller den er gammel, kan det være greit å bytte den ut.

Foto: Privat

Annette Henden i Statens vegvesen er oppgitt over at vi ikke er flinkere å bruke refleks. Undersøkelser viser at kun tretti prosent av voksne bruker refleks. I hele befolkningen er statistikken litt lysere, der bruker halvparten av oss refleks.

– Vi gjorde en undersøkelse for noen år siden. Den viste at hver husstand hadde 17 reflekser hjemme. Hvorfor har folk dem da ikke på? Det er en veldig billig livredder, sier hun.

Uten refleks ser ikke bilistene fotgjengerne før de er på to meters hold. Refleks øker avstanden til 140 meter. Med refleks ute i høstmørket har en bilist 10 sekunder til å reagere, uten refleks har han bare 2 sekunder til rådighet.

SoMe-video som viser barn i mørket med refleks. Mye tekst på bildene.

Slik husker du refleksen:

Barna er de flinkeste. De har gjerne refleks på både klær, sko og ryggsekk. Men de voksne trenger noen tips:

– Jeg har laget en fin stripe på ytterdøra. Der henger refleksene og dingler når jeg går ut. Da glemmer jeg det ikke, sier Hartmann.

Henden tar seg ei runde hver høst og går gjennom alle jakkene og henger på reflekser.

– I tillegg har jeg alltid noen i lomma, i bilen og i veska.

I gangen har hun også stående en skål med refleks.

– Slik er refleksen det siste jeg ser før jeg forlater huset. og jeg deler ut refleks til besøkende som ikke har på refleks også, sier hun.

Hartmann i Tryg Trafikk har ikke tro på at det vil komme noe reflekspåbud med det første, og derfor mener han det viktigste er å minne hverandre på refleksbruk og å ha refleks tilgjengelig. Selv har han også et tynt refleks i lommeboken som han tar ut hvis han plutselig ikke har.

– Jeg er flink, men av og til så skjer det at jeg går ut i ei jakke som ikke har refleks, og da tar jeg frem det, sier han.