Hopp til innhold

Sigrid (16) fra Ålesund er Ukas Urørt

Sigrid Solbakk Raabe skrev sin første låt i mars. Nå er 16-åringen Ukas Urørt!

Sigrid Raabe

– Etter å ha blitt veldig inspirert av en god venninne klarte jeg til slutt å skrive 'Sun', sier Ukas Urørt, Sigrid Solbakk Raabe.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Sangen handler om følelsen av å være totalt mislykket og søken etter trøst. Jeg er fullstendig klar over at det er en klisjé, men sangen representerer likevel det jeg følte der og da på en god måte, sier Sigrid Solbakk Raabe, som er Ukas Urørt med låta "Sun".

P3 Urørt mener:

Et purungt låtskrivertalent med velutviklet teft og identitet, debutsingelen "Sun" viser en singer/songwriter med eksplosivt potensiale.

Skriver låter på mobilen

"Sun" var den aller første låta Sigrid skrev. Den ble til i forkant av en konsert storebroren hennes skulle spille i hjembyen Ålesund. Sigrid skulle være med for å kore, men han oppfordret også lillesøsteren til å skrive en egen låt hun kunne fremføre.

– Jeg ble mildt sagt pissredd – det eneste jeg hadde fremført til nå var coverlåter.

Sigrid hadde hjulpet søsteren med å skrive et par låter tidligere, men "Sun" er den første låta hun har skrevet helt på egenhånd.

– Etter å ha blitt veldig inspirert av en god venninne klarte jeg til slutt å skrive "Sun". I fjor sommer lagde jeg og storesøsteren min to sanger der hun skrev tekstene, og vi sammen lagde melodiene. Det var første gang jeg fikk innblikk i det å skrive en sang, og syntes det var veldig givende. Det er definitivt noe jeg vil gjøre mer av.

Hittil ligger kun "Sun" ute på Urørt, men Sigrid har skrevet et par nye låter etter at den ble til.

– Nå har jeg bare laget to og en halv sang, så erfaringer har jeg ikke mange av. Det jeg vet, er at jeg er mer opptatt av melodi enn tekst, siden jeg verken er en stor poet eller lever et turbulent liv. Da jeg skrev "Sun" gikk jeg rundt i to uker og spilte inn små strofer på mobilen, som jeg samlet til en sang. Slik har de to neste sangene blitt til også, sier hun.

Triste tekster, glade melodier

– Jeg lever et relativt fredelig liv uten dyp kjærlighetssorg, traumatiske hendelser eller dopmisbruk. Kanskje var det derfor begrenset hva jeg kunne skrive om uten å virke som en enkel sjel, sier Sigrid.

Hun forteller at hun er opptatt av å gi låtene flere dimensjoner.

– Utifra de få sangene jeg har skrevet, kan jeg si at jeg skriver triste tekster kamuflert i glade melodier. Jeg vil ikke at folk som hører sangene mine skal skjønne med det første at sangen er trist, da blir det hele så lite interessant. Jeg er ikke helt komfortabel med å brette ut den emosjonelle siden av meg offentlig, men folk kan jo spekulere, sier 16-åringen.

Rask suksess

Sigrid skrev "Sun" i mars, og lastet den opp til Urørt for drøyt to uker siden. På de to ukene har hun fått mye oppmerksomhet.

– Jeg trodde aldri jeg skulle komme på topplisten, bli anbefalt av Urørt, spilt på radioen OG bli kåret til Ukas Urørt. Alt dette har skjedd på bare to uker. Crazy kult. Dette er første gang jeg har fått så mye anerkjennelse for noe som er en så stor del av livet mitt. Det er kjempestas å bli Ukas Urørt, i tillegg til all annen oppmerksomhet jeg har fått disse to ukene! Det at så mange liker "Sun", gir meg ekstra motivasjon til å skrive mye ny musikk, oppsummerer hun.

– Jeg er bare 16 år, og har ikke opplevd mye nevneverdig her i Ålesund. Den merkeligste opplevelsen jeg har vært borti, tror jeg skjedde på torsdag. Jeg skulle høre broren min, Tellef Raabe, sin nye låt "kindred" bli spilt av på P3. Når sangen hans var ferdig, ble en ny artist introdusert. Denne nye artisten hadde samme etternavn som Tellef Raabe. Så ble "Sun" spilt av. Jeg hadde ikke fått beskjed om at jeg skulle på radio, så det kom som en stor overraskelse, sier hun.

Musikalsk familie

Både storesøsteren og storebroren har vært med på å trigge Sigrids musikkinteresse, men de er langt fra de eneste. Interessen for å spille piano arvet hun fra mormoren, og i familiehjemmet har hun hele livet vært omgitt av gitar og sang.

– Jeg kan takke familien for at jeg har blitt utsatt for alt fra Turboneger til Neil Young og Silje Nergaard. Sanglærer Solveig Håvik og pianolærer Johan Sewerin bør også nevnes. De har vært der for meg så lenge, og jeg ville aldri vært på det nivået jeg er nå uten dem.

Sigrid understreker at hun gjerne hører på musikk som er annerledes enn det hun spiller selv.

– Jeg hører for det meste på indie, og noen av favorittbandene mine er Coldplay, The Wombats, The Kooks, Bon Iver og Two Door Cinema Club.

– Jeg tenker ikke så mye over hva jeg inspireres av, det kan være alt fra sær indierock til listepop. Det trenger ikke en gang være musikk. Hvis jeg kommer på en kul strofe, tar jeg lydopptak av det, selv om det blir tatt opp midt på natten med en hes stemme ingen egentlig vil høre.

På Urørt er broren blant favorittene, sammen med forrige Ukas Urørt, Ludvig Moon.

– Min kjære bror Tellef Raabe og hans band er noe alle som liker tanken på en singer-songwriter blandet med elektronikk burde sjekke ut. Jeg ble medlem på Urørt for to uker siden, så jeg har ikke fått sett det store omfanget av musikken som ligger der. Likevel er det noen jeg har hørt på.

– Med en sår stemme og fint gitarspill klarer Nikolai Pammer å imponere meg. Jeg elsker det livlige og folkelige med Röst, mens Ludvig Moons lyse sanger er perfekt å ha på øret mens jeg sykler om våren, sier hun.

Hva synes du om låta til Sigrid Solbakk Raabe? Legg gjerne igjen en kommentar under!

Hør også intervju med Sigrid i Urørt på P3, onsdag klokka 21 på NRK P3.