Hopp til innhold

Riksvei 70 stengt i flere dager etter ras

En av hovedveiene mellom Trøndelag og Møre og Romsdal blir stengt i flere dager etter et steinras mellom Sunndalsøra og Oppdal. – Det blir en lang omvei hjem, sier hytteeier Bent Ovesen fra Oppdal.

Ras i Gråura

Entreprenører på stedet antyder at det har rast ut mellom 300 og 500 kubikk stein.

Foto: Bent Ovesen

Lørdag kveld ble riksvei 70 stengt på strekningen Sunndalsøra - Oppdal på grunn av rasfare. Tre kvarter senere gikk raset i Gråura, like ved fylkesgrensa til Sør-Trøndelag.

– Det er snakk om et mindre ras, og vi har ingen mistanke om at noen er tatt av raset, sa operasjonsleder Frode Gjøsund ved Møre og Romsdal politidistrikt til NTB lørdag kveld.

NRKs fotograf på stedet, Bent Ovesen har hytte i Grødalen, ikke langt unna rasstedet.

– Gråøra har mye løsmasse, så selv om mye er sikret har det alltid vært slik at man tenker på rasfaren når man kjører der, sier han.

Må trolig sprenge stein

Søndag var en geolog fra Statens vegvesen på stedet for å vurdere rasfaren, og konklusjonen er at veien blir stengt i flere dager.

– Det har rast ned mye stein. I tillegg er det et parti oppe i fjellskjæringa som er usikkert. Dette må vi få ned før vi starter oppryddingen nede på veien. Noen av blokkene som ligger på vegen er store om må deles opp for å få dem ryddet unna, sier seksjonsleder Torgeir Bye i Statens vegvesen.

NRKs fotograf overhørte entreprenører på stedet som anslo at det har rast ut mellom 300 og 500 kubikk masse, og at man trolig må sprenge de største steinblokkene.

Ifølge vegvesenet må det gjøres grundige risikovurderinger før arbeidet settes i gang.

– Vi må tenke på sikkerheten til de som skal gjøre ryddearbeidet, sier Bye.

Gråura stengt på grunn av ras

E 136 og E 39 blir anbefalt som alternativ kjørerute så lenge rv 70 er stengt.

Foto: Tommy Fossum

Hyppigere fergeavganger

For de som skal mellom Sunndal og Oppdal blir det derfor alternativ reiserute, og helgetrafikken må nok regne med noe kø.

– Det blir tur om Åndalsnes når jeg skal hjem i morgen, sier Bent Ovesen, som vanligvis bruker 50 minutter på turen fra hytta og hjem til Oppdal.

Fergesambandet Halsa - Kanestraum på E39 blir anbefalt.

Imidlertid er det mulig å kjøre fylkesvegene 65 og 670 fergesambandet Kvanne - Rykkjem. Dette sambandet trafikkeres bare av en mindre ferge. Men når behovet melder seg kommer Fjord1 til å ha hyppigere avganger både på Halsa - Kanestraum og Kvanne - Rykkjem.

Halsa Kanestraum ferje

Fjord1 kommer til å ha oftere avgang mellom Halsa og Kanestraum og mellom Kvanne og Rykkjem i forbindelse med at Gråura er stengt.

Foto: Roar Halten / NRK