Hopp til innhold

«Krasnoselsk» dukket opp og forsvant

HUNDEIDVIK (NRK): Ved 22-tiden onsdag kveld lyktes det å flytte vraket av «Krasnoselsk» ut på dypere vann. I noen få sekunder viste vraket seg i vannskorpa.

Vraket av «Krasnoselsk» viste seg i overflaten under flytting

I noen få sekunder viste vraket av «Krasnoselsk» seg over vann da den ble trukket ut mot dypere vann.

Foto: Alf-Jørgen H. Tyssing / NRK

Vraket av den russiske båten «Krasnoselsk», som gikk ned under uværet «Dagmar» 1. juledag i 2011, har vært en pest og en plage for eieren av kaia i Hundeidvik i Sykkylven kommune i seks år. Det russiske skipet har blokkert andre skip fra å legge til kai, men onsdag kveld lyktes det å dra vraket ut på dypere vann.

Bjørn Idar Lyngvær

Bjørn Idar Lyngvær og hans firma Fishtech AS eier kaia, og etter en lang kamp fikk firmaet tillatelse til å flytte «Krasnoselsk» lenger ut på havets dyp.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Vi må prøve å få virksomheten i gang igjen på båtsiden. Å ha kaia liggende her uvirksom er død kapital. Vi gjør dette for å prøve å få til flere arbeidsplasser og mer liv her ute, sa Bjørn Idar Lyngvær før den spennende operasjonen tok til.

Vellykket operasjon

Ved hjelp av de to ankerhåndteringsfartøyene «Island Vanguard» og «Island Valiant» skulle vraket vendes, og så dras ut på 25 meters dyp. Utfordringen var blant annet sug i leira på bunnen, men med solide krefter i sving lyktes oppdraget.

Arbeidet med å heve Krasnoselsk

Her er de to ankerhåndteringsfartøyene i gang med å trekke vraket ut fra kaia i Hundeidvik.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Ved 22-tiden onsdag kveld kunne skuelystne i noen små øyeblikk se litt av båten stikke opp over overflaten før den forsvant ned på dypere vann igjen.

– Litt skuffet over at det var så lite som stakk opp, humret en lykkelig Lyngvær like etterpå.

Etter flere år med irritasjon ble det til slutt jubel onsdag kveld, men feiringen får eventuelt komme senere.

– Vi skal på jobb igjen i morgen tidlig. Vi får se til helgen, men det blir i alle fall ikke noen feiring i kveld.

– En gledens dag

Ordfører i Sykkylven, Odd Jostein Drotninghaug, har også ventet lenge på at flyttingen av «Krasnoselsk» skulle bli en realitet. Han fulgte nøye med på operasjonen, og var svært fornøyd da han så «Krasnoselsk» forsvinne ut på dypere vann.

– Detter er en gledens dag. Dette har det vært jobbet med i mange år. Nå tror jeg det blir en kake for å feire at dette gikk så bra, sier ordføreren til NRK, og roser alle som har bidratt med planlegging og gjennomføring av operasjonen.

Drotninghaug mener det betyr mye for næringsvirksomheten på kaia, og at flere igjen kan få sine arbeidsplasser der.

Allerede om noen uker håper Bjørn Idar Lyngvær å kunne legge til kai en båt som skal rustes opp. Den skal i så fall ligge trygt til kai.

Ved 22-tiden onsdag kveld lyktes det å flytte vraket av «Krasnoselsk» ut på dypere vann. I noen få sekunder viste vraket seg i vannskorpa.