Hopp til innhold

Vil bruke droner i leteaksjoner

Både redningsgrupper og politiet mener droner kan være et nyttig hjelpemiddel i leteaksjoner. I et prøveprosjekt undersøker politidirektoratet dronenes mulige bruksområder.

USA-DRONE/HUNTER

DRONE: Både redningsgrupper og politiet mener droner kan være et nyttig hjelpemiddel i leteaksjoner og lignende. De benyttet droneteknologi i leteaksjonen i Muldalsfossen på Sunnmøre. Dette er ikke dronen som ble brukt der, men et illustrasjonsbilde.

Foto: STEPHEN LAM / Reuters

Politi og redningsmannskapet ved Muldalsfossen i forbindelse med søket etter den savnede turisten

LETEAKSJON: Nødetater og letemannskaper våker over Muldalsfossen for å lete etter den savnede tyske turisten. Mannen i 60-årene ble til slutt funnet omkommet i kulpen under fossen.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Tidligere i sommer falt en tysk turist i den nesten 200 meter høye Muldalsfossen i Norddal kommune, noe som førte til en omfattende leteaksjon.

Både politiet, en alpin redningsgruppe og et Sea King-helikopter søkte etter mannen i det vanskelige terrenget, og underveis måtte man avslutte søket på grunn av vanskelige forhold. Et hjelpemiddel ble imidlertid funnet nyttig i den stupbratte fossen.

– På slike plasser er det veldig greit å kunne bruke drone. Da slipper vi å gå fysisk til plasser det er vanskelig å komme til. Hvis vi kan fly over med drone, kan vi kanskje utelukket området og om det er noen savnede der, forteller Roar Saure i Sunnmøre alpine redningsgruppe, som selv var til stede under leteaksjonen i Muldalsfossen.

Prøveprosjekt

Bruk av droner i leteaksjoner er i begynnelsesstadiet, men man har allerede begynt å se nytteverdien.

Politidirektoratet har et pågående prosjekt for å undersøke om droner kan tas i bruk i distriktene. Etter blant annet leteaksjonen i Muldalsfossen ser stabssjef i Møre og Romsdal politidistrikt, Jon Kaare Flo, behovet for den nye teknologien.

– Vi som driver operasjonssentralen, ser helt klart fordelen av å kunne bruke droner. Det er flere bruksområder vi kunne tenkt oss å bruke droner i, blant annet ved å gå inn med direktebilder til operasjonssentralen fra et skadested, sier han.

– Det er viktig at innsatsleder og operasjonsleder har en felles forståelse av åstedene, og da vil det være en kjempefordel å kunne bringe inn livebilder, legger Flo til.

Utfordringer

Muldalsfossen

FOSS: Naturen kan by på vanskelige arbeidsforhold både for mennesker og droner, noe Muldalsfossen viste seg som et eksempel på.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Om resultatene fra prøveprosjektet til politidirektoratet blir positive, kan flere politidistrikt få ta i bruk denne teknologien. Men det finnes fortsatt utfordringer knyttet til dagens droneteknologi.

– Det er mye vann fra fossen, og da er det vanskelig å komme nærme. Det er også litt vanskelig tilgjengelig, og da kan det være lett å miste kontakten fordi man ser ikke dronen, forteller Saure, som likevel har troen på at droner skal bli et fast hjelpemiddel hos redningsgruppene.

– Jeg tror det kan være et heldig hjelpemiddel videre. Vi må likevel være helt sikre når vi leter, og da må vi fysisk ned i kulpene og hullene.

Den tyske turisten ble til slutt funnet da redningsgruppen firte seg ned til kulpen under fossen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL