Hopp til innhold

Politiet med egne patruljer på Snapchat og Jodel

Politiet setter i gang fast patruljering på internett i flere av politidistriktene i landet. Ungdommen mener det trengs.

Ungdom og kriminalitet på nett

NETTKRIMINALITET: De fire elevrådslederne Liv Ellen Overå (f.v.), Vanessa Solhaug, Ella Mae Moltustøl og Aurora Shera i samtale med politioverbetjent Pål Inge Olsen ved Sunnmøre politidistrikt. Ungdommene mener politiets digitale etterforskning vil være betryggende.

Foto: Arne Flatin / NRK

For et par uker siden ble det filmet en voldshandling mellom to fjorten år gamle jenter på kjøpesenteret i Ulsteinvik på Sunnmøre.

Videoen spredde seg som ild i tørt gress blant ungdommer via Snapchat.

Det er mye på sosiale medier at jenter banker hverandre. Kanskje noen blir påvirket og synes det er kult.

Vanessa Solhaug, ved Møre barne- og ungdomsskole

Flere digitale etterforskere i distriktene

Over hele landet blir det i år opprettet flere stillinger i politiet som skal jobbe med forebygging av kriminalitet på nettet.

Øyvind Buraas

Øyvind Buraas, seksjonssjef i Politidirektoratet.

Foto: Politiet

– Vi kan ikke lenger bare ha patrulje i den analoge verden. Vi må også patruljere internett og den digitale arenaen, sier seksjonssjef Øyvind Buraas i Politidirektoratet.

Arbeidet går ut på å blant annet avdekke trusler, trakassering og planlegging og utføring av kriminelle handlinger.

På Søre Sunnmøre, rett før jul, begikk ungdommer i 15–17 årsalderen et biltyveri, som de hadde avtalt via internett. Etter disse to ferske sakene, der ungdom og sosiale medier er fellesnevneren, har det nå nylig blitt tilsatt en etterforsker på digitalt politiarbeid ved Ulstein og Hareid lensmannskontor.

Bea Rye

Bea Rye ved Ulstein og Hareid lensmannskontor.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Hendelser blir filmet, lagt ut og spredd på nettet. Ofte får folk vite mye om en hendelse før politiet i det hele tatt vet at det har skjedd noe, sier Bea Rye, som er distriktets nye digitale etterforsker.

– Vi ser en tendens til at ungdom nå lukker seg mer inne i private grupper. Tidligere var nettbruken preget av åpne samfunn der all informasjon var tilgjengelig.

Mener tiltaket er betryggende

Politidirektoratet har de siste årene fått tydelige, politiske signal på at det forebyggende arbeidet skal bli prioritert.

– Forebygging skal være en primærstrategi. Ikke bare mot barn og unge, men på alle område av politiarbeidet, sier Buraas.

Videoen av jentene som slåss på kjøpesenteret sitter fortsatt ferskt i minnet til de fire elevrådslederne, som har samlet seg på biblioteket.

Fire ungdommer på bibliotek

De fire tenåringsjentene er fra forskjellige skoler i regionen. Voldsepisoden som ble spredt via Snapchat er fortsatt et samtaleemne på skolene deres.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Folk snakker om det i gangene på skolen og i skolebussen. Jeg synes det er ekkelt. Jeg synes synd på dem som var involvert, sier Overå.

– Jeg ble først sjokkert, for det skjer ikke så mye slikt her i området, forsikrer Aurora Shera, ved Ulstein ungdomsskole.

At politiet nå setter i gang digital etterforskning i distriktene, mener tenåringene er betryggende.

– Jeg synes det er bra at politiet involverer seg i hva ungdommen gjør, sier Solhaug.

– Da kan politiet få mer kontroll på ting som skjer og de vil forstå litt mer hvordan vi ungdommer er. Noen vil kanskje føle seg mer trygge på internett enn det de har gjort tidligere, sier Ella Mae Moltustøl, ved Stokksund skole.