Hopp til innhold

Kommune glemte å betale tilbake sjukehjemsbeboere

I løpet av to år tok Ørskog kommune over 111.000 kroner for mye fra ni beboere ved Ørskog sjukehjem. Først etter to år ble feilen oppdaget, da både pårørende og kommunerevisjonen reagerte.

Ørskog sjukeheim

Her ved Ørskog sjukeheim ble ni beboere trukket 111.000 kroner for mye for betaling for opphold i årene 2012–2013.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

I en periode på to år mistet Ørskog kommune kontrollen på hvor mye penger de skulle kreve fra de 44 beboerne ved Ørskog sjukeheim.

Kommunerevisjonen og pårørende involverte seg etter hvert i saken, og sammen med administrasjonen i kommunen oppdaget de feilen.

Da hadde kommunen allerede trukket 111.000 kroner for mye fra ni beboere.

En rutineglipp

Synnøve Synnes, rådmann i Ørskog

Synnøve Vasstrand Synnes er rådmann i Ørskog.

Foto: Ørskog kommune

Rådmannen i Ørskog kommune, Synnøve Vasstrand Synnes, understreker at kommunen nå har betalt tilbake pengene de tok for mye.

–Rutinene våre var for dårlige da trekkene ble gjort. Kommunen har lagt seg langflat, og vi har tatt nødvendige grep for å hindre at dette skjer igjen. Ansvaret for trekket er nå flyttet til andre deler av organisasjonen, og rutinene er endret, sier Vasstrand Synnes.

Kommunen har gått gjennom samtlige trekk fra beboerne i årene 2012 og 2013.

– Vi kan forsikre at alt er som det skal være nå. Vi har gjort en stor ryddejobb i 2014 og 2015, og alle sakene er gjennomgått en gang til, sier rådmannen.

Kommunen kan tape penger

Samtidig som kommunen krevde for mye fra ni beboere, glemte de å kreve inn ekstra penger fra 35 andre ved sjukehjemmet i 2012. Hvor mye penger kommunen har tapt på dette, er foreløpig uklart.

Foreldelsesfristen for å kreve inn betaling for opphold i sjukehjem er tre år. Nå skal kommunestyret avgjøre om de 35 andre beboerne får en ekstraregning fra Ørskog kommune.

– Juridisk sett har kommunen rett til å kreve inn pengene. Om det er etisk riktig, er et annet spørsmål. Derfor har politikerne bedt om at saken behandles i kommunestyret, sier Vasstrand Synnes.

Kommunerevisjonen kritisk

Kommunerevisjonen er svært kritisk til det som har skjedd. I sin rapport skriver de:

For enkelte beboere utgjør dette store beløp. Det er svært viktig for en kommune sitt omdømme at svake grupper blir behandlet korrekt og sikret rettstrygghet. Det er også viktig at det er vilje tilstede for å rette feil på eget initiativ.

Kommunerevisjon distrikt 3, Møre og Romsdal

Kjetil Bjørnsen er leder for kommunerevisjonen. Han har ikke oplevd en slik sak tidligere.

Kjetil Bjørnsen

Kjetil Bjørnsen er leder for kommunerevisjonen.

Foto: Norges kommunerevisorsforbund

– Det var først når kommunerevisjonen tok fatt i saken at feilen ble oppdaget. Også pårørende hadde varslet oss. Kommunerevisjonen stilte spørsmål om det som hadde skjedd. Deretter tok kommunen fatt i saken, sier Bjørnsen.

Feilen skjedde da kommunen skulle trekke 75 prosent av grunnpensjonen i betaling for oppholdet fra beboere ved sjukehjemmet. I tillegg kan de trekke 85 prosent av øvrige inntekter fra beboerner.

Krever penger på forskudd

Kommunene har mulighet til å kreve inn disse pengene på forskudd. Men som for andre lønnsmottakere i Norge, kan inntektene til pensjonistene også endre seg. Noe får arv, andre har renteinntekter og noen har ulike krav på fradrag fra år til år.

Derfor tar kommunene et estimert beløp hver måned. I oktober året etter er det endelige skatteoppgjøret klart. Da er kommunen pliktig til å gå gjennom alle vedtakene, og justere betalingen.

Det er her Ørskog kommune har sviktet.

– En kommune skal utføre etteroppgjør. Når vi ser at dette ikke blir rapportert inn, blinker varsellampene hos oss, sier Bjørnsen.