Hopp til innhold

Nå kan sommeren endelig komme til Trollstigen

Reiselivet jubler over at turistmagneten endelig er åpnet, men Statens vegvesen er bekymret over at folk tar seg opp Trollstigen når den holdes stengt.

trollstigen sør-koreanere

ÅPNET: Flere turister hadde tatt turen til åpningen av Trollstigen i dag. Strekningen har vært stengt siden november i fjor og Statens vegvesen har sammen med geologer erklært rasfaren for over. På toppen er det fortsatt spor av vinter.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

– Det er veldig spennende hvert år. Det er alltid en usikkerhet om når vi åpner, men vi gleder oss, forteller prosjektleder Kamilla Mordal Holo ved Statens vegvesen.

Trollstigen åpnet

Kjørende stilte seg i kø for å være blant de første til å kjøre over Trollstigen i Rauma.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Flere reisende hadde stilt seg opp ved bommen og ventet på klarsignal fra vegvesenet.

– Det var planlagt å være her når bommen skulle åpnes, så det hadde vært artig om vi fikk være først, sier Johannes Stokke, som har møtt opp med motorsykkel.

Skredfaren er over

Bispefonna er den store trusselen i vintermånedene, da det er økt skredfare ned mot svingene, øverst i den kjente turistvegen.

Vegen kan også ta skade etter vinteren og har derfor blitt vurdert og ryddet. Arbeidet har pågått siden starten av november i fjor.

– Nå er det trygt. Vi har hatt kompetente folk som har jobbet i flere uker for å få det klart til åpning og de har vurdert vegen som trygt.

– Det er litt mer snø på toppen. Det er høye brøytekanter, men de har minket noe nå de siste ukene, forteller Holo.

Må ta ny vurdering med reiselivet

Selv om vegstykket på fylkesveg 63 i Rauma er en turistmagnet, er Statens vegvesen bekymret for at det er mange som tar seg opp vegen når det er rasfare i området.

Trollstigen

Trollstigen er svært populær hos turister. Tall fra Romsdal Reiseliv og Handel viser at det bruker å være godt over en halv million besøkende og et par tusen kjøretøy i døgnet fra tidligere sesong.

Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix

– Vi er bekymret for utviklingen vi har sett den siste tiden. Det er mange som sykler og går opp, og det er noe vi må ha fokus på fremover, sier Holo.

– Men hva tenker dere i forhold til allemannsretten da?

– Der er en sak som vi nå vurderer internt. Først og fremst vil vi nok invitere reiselivsnæringen til møte og så får vi se hvordan vi løser dette til neste år.

Forrige helg rapportere Romsdals Budstikke om at Visit Nordmøre og Romsdal hadde tatt med seg seks utenlandske reiselivsjournalister opp i Trollstigen, selv om den var stengt.

– Gir dette et uttrykk for at folk flest kan gjøre dette?

– Vi blir selvsagt bekymret for sikkerheten. Jeg vil ikke si så mye mer enn at vi har lyst til å ta denne saken videre og vi er nødt til å ta oss en prat med de involverte partene, før vi kan si noe mer om det, forteller Holo.

Trollstigen tåke

Det var ikke bare høye brøytekanter som turistene møtte når de kom på toppen. Ved utkikkspunktet lå det tykk tåke og det ble derfor dårlig sikt ned mot svingene.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Se video fra brøytingen i Trollstigen før den ble åpnet for sommersesongen i 2016.