NRK Meny
Normal

Nå er det tomt for heklekroker

– Det fins ikke, vi er helt tomme for heklekroker, sier Birgit Uggedal hos Strikkepinnen i Ålesund.

Heklekroker

Sjelden har disse vært så populære som de er nå.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen og de andre utøverne har gjort hekling populært.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix
Tomme butikkhyller

Her skulle Dale garnet ha lagt, men den hyllen er tom.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Siv Dragesund

Siv Dragesund fikk inn en pakke med lyseblått garn som kan brukes til den populære lua. Men dette ankom butikken i dag klokken 11:00 så det kan alt være tomt.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

På Europris i Ålesund har de også hatt tomme heklekrok-hyller den siste uka, og de vet ikke når de får inn ny forsyning.

Ny vår for hekling

Den offisielle lua som de norske utøverne har på under OL i Sotsji har raskt blitt veldig populær blant det gullhungrige hjemmepublikummet. Lua hører med til den offisielle OL-kolleksjonen og er utviklet av Phenix' japanske designere sammen med Norges Idrettsforbund og Interplaza.

Det populære hodeplagget har gjort at hekling har fått en ny vår, og håndarbeidsinteresserte har måttet finne frem heklekrokene for å hekle luer til barn og barnebarn de siste ukene. Men også de som aldri har heklet før har kastet seg på hekle-trenden for å hekle den populære lua og da går heklekrokene unna.

På butikker fra Tromsø i nord til Oslo i sør er de tomme for både heklekroker og garn. Men hos Husfriden i Ålesund har de heklekroker – enn så lenge.

– Vi har vært tom flere ganger, men akkurat nå har vi noen heklekroker, forteller butikkmedarbeider Siv Dragesund.

Men de tror hun vil forsvinne fort.

– Vi er vant til at vi selger en heklekrok i ny og ne. Men noe slikt som dette er vi ikke vant til, sier hun.

For den siste uka har hun solgt heklekroker som aldri før. Og hun er veldig fornøyd med at flere, og spesielt flere unge, nå vil lære seg å hekle.

Og garnet det skal hekles med, Dale babyull, har Dale slitt med å levere nok av. Mens NRK er i butikken åpner Dragesund varene hun har fått inn tidligere på dagen.

– Jeg tror jeg har fått inn garnet nå i dag, sier Dragesund håpefullt. For hun har mange kunder som ringer hver dag for å etterlyse det lyseblåe garnet.

Men etter å ha åpnet alle eskene viser det seg at noe lyseblått garn fra Dale ikke er ankommet. Men en pakke med annet lyseblått garn som kan brukes har de fått inn.

– Vi har bestilt garn flere ganger, men Dale har vært tomme. Det går an å bruke forskjellige sorter, og mange strikker både i alpakka og babygarn og forskjellig andre varianter fra andre leverandører, sier hun.

Garn i alle varianter

For et utrent øye kan de se ut som om butikkene flommer over av garn, men de variantene som er populære å bruke til lua, er mange butikker tomme for.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Tomt for garn

Husfliden i Ålesund er ikke de eneste som venter på nye forsyninger med garn. Butikker over hele landet må i disse dager skuffe kundene sine med at de er tomme for det populære Dale babyull-garnet som folk hekler OL-lua i. Så fort det går tomt for det lyseblå Dale garnet velger mange andre merker, men nå melder flere butikker, som Strikkepinnen i Ålesund, at de er tomme for alt av lyseblått garn.

Det er de også på Nye Strikkedilla i Oslo. På Snarby strikkestudio i Tromsø fikk de i dag inn tre kilo av det populære Dale garnet, men de kiloene er alt bestilt.

– Vi bestille sju kilo og fikk levert tre. Og de tre kiloene har kunder alt bestilt så vi har ikke noe lyseblått garn til lua i butikken nå, sier Inger-Lise Kristiansen.

Heklekroker har hun heller ikke.

Dale produserer alt de kan

Hos Dale garn gjør de nå alt de kan for å dekke etterspørselen.

– Vi produserer alt vi klarer. Det vi gjør er at vi nå kjører inn flere ulike kvaliteter i lyseblått slik at vi får mest mulig ut til markedet, sier markedssjef Ingerid Wembstad.

Hun forteller at det nå er noen dagers ventetid for på de mest populære garntypene i lyseblått.

– I tillegg prøver vi å fordele garnet utover i landet slik at vi prøver å gi alle butikker litt, sier hun.

Dale har ikke noen offisiell oppskrift på den populære Sotsji-lua, men det er ikke noe stort problem om du vil prøve å lage din egen. Mange har lagt ut oppskrifter på internett.

Finn oppskriften blant annet her, og her.