Hopp til innhold

Alle vil ha OL-lua

Dale garn har satt ny rekord i utsending av lyseblått garn til butikkene. Den offisielle OL-lua er utsolgt, men alle som vil skal få hekle den.

Heidi Weng og Marit Bjørgen med sine olympiske medaljer

Heidi Weng og Marit Bjørgen med olympiske medaljer og lyseblå, baggy OL-luer. Nå vil alle andre også ha disse luene.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Kombinasjonen av gull, garn og TV har fått fart på heklepinner over hele landet. Det er lua som OL-utøverne bruker under medaljeseremonien som nå frister. Den litt baggy, lyseblå med rød kant, som noen strikkeblogger kaller smurfelua, er utsolgt fra plazasport.no, som var den eneste butikken som solgte den.

Japansk design

Lua, som ifølge eksperter opprinnelig er pjonet, hører med til den offisielle OL-kolleksjonen og er utviklet av Phenix' japanske designere sammen med Norges Idrettsforbund og Interplaza.

Therese Johaug

Therese Johaug med sin lyseblå OL-lue.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Vi har aldri opplevd maken til trykk rundt et OL-produkt. Når det er gode norske resultater og gode sendinger ser vi at interessen for OL-kolleksjonen er stor, sier daglig leder i Interplaza, Per Gunnar Haugen til NRK.

Nøstemaskiner går for fullt

Det populære hodeplagget er utsolgt og har fått nøstemaskiner til å gå for fullt hos garnprodusenten Dale i Hordaland. De satte ny rekord da de på ett døgn måtte sende ut 80 kilo lyseblått garn for å tilfredsstille alle som vil hekle den offisielle OL-luen Bjørgen & Co bruker i Sotsji.

– Idrettsutøverne bruker den. Det kommer frem i media, på skjermen, i strikkemiljøer og på strikkeblogger. Da blir det mye oppmerksomhet, og da vil alle ha det, sier produksjonssjef i Dale, Eilert Terjesen.

Blått babyull overraskende populært

80 kilo på ett døgn er rekord for garnprodusenten, som i hele fjor solgte 650 kilo av det lyseblå garnet.

– Babyullet, som denne lua er heklet av, er et populært garn, men det lyseblå garnet er vanligvis ikke det vi selger mest av. I fjor solgte vi 650 kilo av dette, nå har vi solgt 80 kilo på to dager, sier Terjesen.

Hos Tjorven garn i Oslo merker man at det er stor interesse for den lyseblå lua i babyblått. I går fikk de inn en ekspresslevering med garn for å møte etterspørselen.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby med sin babyblå lue.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Vi ville ha det med en gang slik at kundene kunne hekle seg en lue i dag, sier eier av butikken Tina Østby.

Strikkedilla over landet

Men OL-lua er bare toppen av garnfjellet. I løpet av et år kjøper nordmenn 1800 tonn garn. Dette er dobbelt så mye som våre svenske naboer. Importører og produsenter NRK har vært i kontakt med slår fast at det er strikke- og hekledilla som nå går over landet.

Rauma garn melder alene om en økning opp mot 40 prosent de siste tre årene. Og skulle det bli mer norsk suksess i Sotsji, regner Tina Østby ved Tjorven garn i Oslo at etterspørselen etter lyseblå ullnøster vil fortsette.

Kjetil Jansrud, OL i Sotsji

Kjetil Jansrud med lyseblått på toppen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Nå som vi har satt den i vinduet er det mange som kommer inn og vil ha den. Ellers er det OL-lua folk spør etter, sier hun.

Vil produsere flere

Hos Interplaza ble de tatt på senga av den store etterspørselen etter OL-lua, og gjør nå hva de kan for å klare å produsere flere luer før OL i Sotsji er over.

– Jeg kan dessverre ikke love at vi klarer det, sier Per Gunnar Haugen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

 • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

  Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

  Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

  Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

  Husjomfru av Edvard Hoem
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh