Mangel på parkeringsplasser skaper trøbbel i Trollstigen

Etter at Trollstigen fikk status som nasjonal turistveg tidligere i år har pågangen fra turister vært enorm. Det byr på betydelige parkeringsproblemer og til tider trafikk-kaos.

Etter det nye anlegget i Trollstigen ble bygt er mangelen på parkeringsplasser blitt prekær.

For få parkeringsplasser i Trollstigen. Reporter Gunhild Sætre. Video: Bernt Baltzersen.

Trollstigen er ett av de mest populære turistmålene i landet med sine spektakulære svinger og storslåtte utsikt. I juni åpnet det nye Trollstigplatået og Trollstigen fikk status som Nasjonal turistveg. Etter dette har pågangen fra turister vært enorm.

Stor pågang i Trollstigen

Slik ser en vanlig dag ut på parkeringsplassen i Trollstigen.

Foto: Edmund Meyer

Det byr på betydelige parkeringsproblemer.

Per i dag er det kun parkeringsplasser til 76 biler og seks busser på det nye Trollstigplatået. Til sammenligning er det 2500 passerende kjøretøy over Trollstigen per døgn i høysesongen.

– Da er nok de parkeringsplassene i minste laget. Det er dumt når vi ønsker at flest mulig skal komme hit, sier reiselivssjef i Rauma, Hilde Gråberg Bakke.

Hilde Gråberg Bakke

Reiselivssjef i Rauma, Hilde Gråberg Bakke.

Foto: Harald Bakke

Bussene får ikke snudd

Busser som kommer fra cruiseskip, i tillegg til turoperatører som er i området, har problemer med å få parkeringsplass når de kommer opp til toppen. I tillegg er der ikke ledig plass slik at bussene får snudd.

– Vi har 30 busser opp til Trollstigen hver dag. Med den vanlige turisttrafikken i tillegg, så skjønner alle at det blir vanskelig å finne parkeringsplasser, sier Bakke.

Mindre parkering enn før

Før det nye anlegget kom var det større parkeringsareal i Trollstigen. I tillegg var det mulig å parkere langs veien. Men med den nye stramme arkitekturen skal parkering kun foregå på de anviste plassene, forteller reiselivssjefen.

– I tillegg tar vannspeilet en del plass som gir mindre rom for parkering.

Nå mener reiselivssjefen at parkeringssituasjonen må bedres før neste sesong.

Ønsker flere plasser før neste sesong

Bakke tok kontakt med Rauma kommune allerede i januar i år for å påpeke at det er blitt mindre parkeringskapasitet på det nye anlegget.

Hun har også anbefalt kommunen et område hvor hun mener det bør bygges ut flere parkeringsplasser. Området hun har anbefalt ligger utenfor landskapsvernområdet.

– Jeg har anbefalt kommunen å tilrettelegge for mer parkering i området som ligger nærmest Valldal i Stigrøra. Dette forslaget har Rauma kommune støttet, forteller Bakke.