Kjøpte store mengder kunstgjødsel som kan ha blitt brukt til bombe

Felleskjøpet bekrefter overfor NRK at gjerningsmannen via sitt foretak i har kjøpt kunstgjødsel fra utsalget deres på Rena. Slikt gjødsel er kjent som en mulig ingrediens i kraftige bomber, og den mistenkte skal ha kjøpt til sammen 6 tonn varer.

Regjeringskvartalet etter bombe 22. juli 2011
Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Den mistenkte gjerningsmannen bak bomben i regjeringskvartalet og skytingen på Utøya hadde registrert et enkeltmannsforetak som skulle jobbe med dyrking av grønnsaker, meloner, rot- og knollvekster. Gjennom foretaket har den mistenkte Anders Behring Breivik handlet store mengder kunstgjødsel fra Felleskjøpet.

Kunstgjødsel er en kjent ingrediens i kraftige hjemmelagede bomber, og flere store terrorangrep verden over har blitt utført med bomber laget av dette.

Felleskjøpet bekrefter nå at den mistenkte handlet hos dem.

– Vi har kontaktet politiet så fort vi ble klar over at han er kunde hos oss og har gitt den informasjonene som vi har per nå. Og så vil vi holde en løpende dialog med politiet, sier kommunikasjonsdirektør Oddny Estenstad i Felleskjøpet Agri til NRK.
.
Vet dere noe om hva han har kjøpt?
– Vi kartlegger det akkurat nå, hvilke produkter det er han faktisk har kjøpt av oss.

Store mengder

NRK sitter derimot på informasjon om at Anders Behring Breivik skal ha kjøpt flere tonn kunstgjødsel i løpet av våren i år.

Det skal blant annet være snakk om så store mengder som rundt 3 tonn av ulike ammoniumnitrater, og rundt 3 tonn av stoffet kalkamonsalpeter.

Det var fredag ettermiddag fullt kaos i Oslo sentrum etter et terrorangrep mot Regjeringskvartalet.

Et kraftig smell fra det som skal ha vært en bombe tok sju liv og mange ble skadd.

Einar Gerhardsens plass var et kaos av vridde vrakrester og forbrente bygningsmaterialer. Ikke ett vindu var intakt i høyblokka, inngangspartiet var blåst ut, det lå en utbrent bil på taket foran bygningen, og det var blodpøler på fortauet.

Senere skal gjerningsmannen ha skutt rundt seg på Utøya, og der er minst 84 personer døde og mange skadd. Totalt har angrepene dermed tatt over 91 menneskeliv.

Etter at politiet hadde fått kontroll på øya ble det klart at det fantes udetonerte eksplosiver der også.

Kjøpte i april og mai

Innkjøpene av det som kan ha vært ingrediensene skal ha skjedd gjennom firmaet hans. Tidsperioden for innkjøpene bekreftes også av Estenstad i Felleskjøpet.

– Dette er varer som antageligvis er kjøpt i april, sier kommunikasjonsdirektøren i Felleskjøpet.

Terror mot amerikanske ambassader i Afrika

Flere store kunstgjødselsbomber ødela ambassadebygningen i Nairobi nesten helt under angrepet i 1998.

Foto: THOMAS COEX / AFP

NRK har vært i kontakt med lederen av mineavdelingen i Norsk folkehjelp, Per Nergård, som har kunskap om ulike eksplosiver. Nergård kan ikke si eksakt hvor kraftig bombe ingrediensene som den mistenkte kjøpte kan lage, men at han hadde store mengder.

Hva kan det sammenlignes med?

– Jeg vil anslå at han hadde nok til å lage en bombe som var rundt halvparten så kraftig som de som sprengte den amerikanske ambassaden i Nairobi i Kenya, sier Nergård som leder mineavdelingen i Norsk folkehjelp.

Angrepet mot ambassaden i Nairobi ble gjennomført med to eller tre slike bomber, og tok totalt 212 menneskeliv.

Rundt 4000 personer ble skadet i bombeangrepet som omtrent helt ødela bygningen der amerikanerne hadde sin utenriksstasjon i Kenya.

Per Nergård i Norsk Folkehjelp

Nergård som har god kjennskap til eksplosiver reagerer på at en høyreekstrem har fått kjøpe så store mengder kunstgjødsel.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Nergård reagerer på at en person som nå av mange knyttes til ekstreme holdninger på høyresiden fikk tak i så store mengder kunstgjødsel, som kan brukes til å lage kraftige bomber.

– Jeg tenker først og fremst på hvordan i all verden en med høyreekstreme synspunkter kan få kjøpt store mengder kunstgjødsel på Felleskjøpet, deretter tenker jeg at dette har vært ei stor bombe.

Hva kan disse ingrediensene brukes til?

Litt avhengig av kunnskap og hvordan det blandes kan det lages en kraftig, kraftig bombe av så store mengder kunstgjødsel. Det trengs lite annet, og alt som trengs får man tak i ganske enkelt, sier Nergård som forteller at dessverre er slik at det finnes mye informasjon om hvordan man lager slike bomber på internett.

Hvor kraftig sprengkraft kunne dette skape?

– Det er ikke helt enkelt å slå fast, men basert på det jeg vet nå vil jeg anta at det var snakk om en bombe på et halvt tonn, sier Nergård.

SISTE NYTT

Siste meldinger