Hopp til innhold

Kan bety slutten for meieriet i Ørsta

Tine vurderer å legge ned meieriet i Ørsta. 50 ansatte risikerer å miste jobbene sine.

Tine Meieriet Ørsta

Det kan bli slutt for all osteproduksjon i Ørsta.

Foto: Benedicte Berknes / NRK

Tine har fått utarbeidet en rapport som viser at selskapet kan redusere de årlige kostnadene med 70 mill. kroner ved å optimalisere produksjonen sin. Meieriet i Ørsta er et av stedene som må betale prisen for innsparingene. Forslaget

– Det er ikke en god dag. Det er ikke hyggelig at vi står i fare for å miste produksjon av flere ostetyper, og i verste fall bli nedlagt, sier meierisjef i Bente Reklev i Ørsta.

Hun forteller at de ansatte har det vanskelig nå.

– De har nok ikke fordøyd beskjeden ennå, og det har nok ikke gått opp for alle hva som kan bli konsekvensene, sier Reklev

Hun har vært sjef for meieriet i Ørsta i 17 år. Meieriet produserer Norwgiaost, alle variantene av Snøfrisk i tillegg til Edamer, brunost, Nordbo og Gomme.

Forslaget fra Tine går på å flytte all produksjon av kvitost til Elnesvågen og all produksjon av brunost til Lom, Skjåk og Byrkjelo.

Eneste halmstrået er at Tine legger opp til å samle den såkalte småostproduksjonen ved ett anlegg. Enten i Hardanger eller Ørsta.

– Nå skal saken ut på høring, og alle skal få si sitt før styrebehandlingen i slutten av juni. Men i verste fall kan vi risikere at hele meieriet i Ørsta legges ned, sier Reklev.

Skal spare 70 millioner

Snøfrisk

Snøfrisk produseres i dag i Ørsta.

Foto: Tine

– Endring i innenlands etterspørsel og bortfall av eksportsubsidier gjør at vi må tilpasse industrien vår. I dette ligger det også muligheter for å oppnå en forbedret effektivitet og fleksibilitet på hvitost og andre berørte produktgrupper, også brunost. Med stadig økende konkurranse, ikke minst fra import, er det viktig at TINE driver en mest mulig effektiv industri, sier konserndirektør produksjon, Per Ivar Berg.

En viktig faktor i utredningen er en eventuell fremtidig utfasing av eksportproduksjonen av Jarlsberg. Som kjent har Stortinget vedtatt å fase ut eksportstøtten innen 2020, skriver Tine i sin pressemelding.

Rapporten foreslår følgende endringer

  • Meieriet på Elnesvågen bygges om til produksjon av skorpefri hvitost i blokk og småostproduksjon for innenlandsmarkedet.
  • Småostproduksjonen på Ørsta flyttes til Elnesvågen.
  • Brunostproduksjonen på Elnesvågen flyttes til Byrkjelo.
  • Brunostproduksjonen på Ørsta flyttes til Lom & Skjåk og Byrkjelo.
  • Hvitostproduksjonen på Ørsta avvikles.
  • Meieriet på Voss legges ned, produksjonen av hvitost flyttes til Jæren og Byrkjelo.
  • Samling av all kremostproduksjonen i TINE og nedlegging av ett av meieriene i Hardanger eller Ørsta, men det foreligger ikke anbefaling om hvilket.