Håper på forsoning

Moldeordfører Jan Petter Hammerø (H) tror en løsning med to sykehus kan skape forsoning mellom Molde og Kristiansund.

Jan Petter Hammerø
Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Ledelsen i Helse Nordmøre og Romsdal ønsker å beholde to sykehus i Nordmøre og Romsdal, men det forutsetter at akuttkirurgi og fødetilbud blir flyttet fra Kristiansund til Molde.

Lokalpolitikere og sykehusansatte i Kristiansund har gått i mot en slik løsning, og vil heller ha ett felles sykehus plassert på Nordmøre.

Sjukehus på Øvre Eikrem

Det planlagte sykehuset på Eikrem i Molde.

Foto: Fotomontasje: Helse Nordmøre og Romsdal

Vilje til samarbeid

- Jeg tror det er mulig å få til en forsoning dersom det er en vilje til å kommunisere. Det har vært litt vanskelig å få den dialogen i gang, men det håper jeg det er mulig å få til, sier Hammerø.

Fredag skal styret i Helse Nordmøre og Romsdal behandle saken. I neste uke faller avgjørelsen i styrte i Helse Midt Norge.

- Vi får avvente hva som skjer i de to styrene. Da får vi komme tilbake til hvordan vi skal samarbeide for å finne en fornuftig og tillitsfull måte å sikre at begge sykehusene får en fremtid som er god for innbyggeren og pasientene i Nordmøre og Romsdal, sier Hammerø.

- Ekstremt konfliktskapende

Per Kristian Øyen

Ordfører Per Kristian Øyen (til venstre) er svært oppgitt innstillingen fra adm.dir. i Helse Nordmøre og Romsdal (til høyre).

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

Men foreløpig er det lite som minner om forsoning mellom de to byene. I Kristiansund blir innstillingen som innebærer sykehusbygging på Eikrem i Molde og reduksjon i sykehustilbudet i Kristiansund, oppfattet som ekstremt konfliktskapende

– Dette er den verst tenkelige innstillinga for Nordmøre. Dette betyr at vi mister fødeavdelinga og vi mister akuttfunksjoner. Nå skal det bygges ett nytt sykehus, men det blir liggende i Molde sentrum, sier ordføreren i Kristiansund Per Kristian Øyen (Ap).

– Jeg oppfatter selvsagt dette som satsing på ett sjukehus. Over tid vil det nåværende sykehuset vårt i Kristiansund bli helt klart bygd ned. Dette er starten på ett sjukehus og det blir liggende midt i Molde, sier Øyen.

Men dette tilbakeviser Molde-ordfører Jan Petter Hammerø (H) på det sterkeste.

- Nei, dette innebærer ikke at vi får ett sykehus. Dette gir oss en mulighet til å få til to gode sykehus, ett i Molde og ett i Kristiansund, og så er det viktig for oss å samarbeide for å finne de løsninger slik at folk får et godt tilbud ved begge sykehusene, sier Hammerø.

Folkeaksjonen fornøyd

Mellvin Steinsvoll

Leder for Folkeaksjonen for ett sykehus, Mellvin Steinsvoll, er fornøyd.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

Leder for Folkeaksjonen for ett sykehus, Mellvin Steinsvoll er derimot godt fornøyd med innstillinga om en to-sykehusløsning.

Steinsvoll mener dette i praksis betyr samling av de store viktige funksjonene i ett felles sykehus på sikt.

- Så lenge alle viktige funksjoner er samlet under ett tak så er det en seier for Folkeaksjonen. Dette er en avgjørelse om ett sykehus etter våre begreper, sier Steinsvoll.