Avisredaktørene: – Møre og Romsdal kan bli delt

Dersom det blir en omfattende regionreform så kan Møre og Romsdal bli delt, tror både samfunnsredaktør i Sunnmørsposten, Jan Erik Røsvik og redaktør i Tidens Krav, Tore Dyrnes.

Jan Erik Røsvik/Tore Dyrnes

Samfunnsredaktør i Sunnmørsposten, Jan Erik Røsvik og redaktør i Tidens Krav, Tore Dyrnes, tror Møre og Romsdal kan bli delt dersom regionreformen blir for omfattende.

Foto: Roar Halten/Ivar Lid Riise / NRK

– Møre og Romsdal er stort nok til å utgjøre en egen region i fremtiden, mener samfunnsredaktør i Sunnmørsposten, Jan Erik Røsvik.

Men fremtiden er avhengig av hvor stor regionreformen blir, og blir det den omfattende kan den komme til å splitte fylket, tror Røsvik.

– Møre og Romsdal er ikke noe lite fylke i landssammenheng og bør godt kunne klare seg på egenhånd. Men blir antallet fylker redusert til 8–10 så er det kanskje ikke mulig. Da bør man vurdere å splitte fylket.

Han mener det er ingen tvil om at Sunnmøre føler seg sterke knyttet til Vestlandet enn til Trøndelag.

– Men det finnes ikke noe skarpere grense på norgeskartet når det gjelder statlige etater enn mellom Sunnmøre og Nordfjord så tyngdekraft trekker Møre og Romsdal mot Trøndelag enten vi liker det eller ikke, sier Røsvik.

– Ikke en naturlig enhet

Størrelsen på regionene vil være avhengig av hvor mange nye oppgaver regjeringen vil overføre.

Jon Aasen

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) føler seg trygg på at Møre og Romsdal vil fortsette som i dag

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Fylkesordfører Jon Aasen (Ap) tror ikke reformen blir omfattende og føler seg trygg på at Møre og Romsdal vil fortsette som i dag.

Ordføreren i Volda, Jørgen Amdam (Ap) som har bakgrunn som professor i samfunnsplanlegging ved Høgskolen i Volda, sier at dersom regjeringen tar et nasjonalt grep kan antallet fylker fort blir redusert fra 19 til 10.

Da tror Amdam det blir vanskelig for Møre og Romsdal å overleve som eget fylke.

Aasen og Amdam ser også i ulik retning dersom Møre og Romsdal blir tvunget inn i en større region. Aasen tror hele fylket vil gå nordover, Amdam tror det blir vanskelig for Søre Sunnmøre å se mot Trøndelag og mener det er mer naturlig å bli en del av Vestlandet.

– Identiteten er veldig svak

Sjefredaktør i Tidens Krav, Tore Dyrnes, mener at Møre og Romsdal ikke utgjør noen naturlig enhet.

Jørgen Amdam

Ordføreren i Volda, Jørgen Amdam (Ap) tror det blir vanskelig for Søre Sunnmøre å se mot Trøndelag og mener det er mer naturlig å bli en del av Vestlandet.

Foto: Trond Vestre / NRK

– På Nordmøre er det et sterkt ønske om å få utredet muligheten for å gå nordover, særlig den nordre delen av Nordmøre.

Dyrnes mener at identiteten til fylket som helhet er veldig svak.

– Både Aasen og Amdam er jo kunnskapsrike folk med gode argumenter, og nettopp det at de velger hver sin retning viser dilemmaet i Møre og Romsdal. Det er ingen som sier at de er møreogromsdaling, du er sunnmøring eller nordmøring.

Han viser til tre innbyggerundersøkelser i 2015 med ganske konsistente tall.

– Halvparten av nordmøringene ønsker at Møre og Romsdal skal være et eget fylke mens 40 prosent vil til Trøndelag. I Kristiansund er det motsatt. Her ønsker 50 prosent å gå til Trøndelag mens 40 prosent vil være i Møre og Romsdal, sier Tore Dyrnes.