–Nordmørslista har gode sjanser

Den tverrpolitiske Nordmørslista kan ha gode muligheter til å få inn folk i Stortinget. Det mener valgforsker Anders Todal Jenssen

Valgforsker

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener Nordmørslista kan ha gode sjanser for å få inn folk i Stortinget

Foto: Ole Jørgen Finnes / NRK

NTNU-professoren har fått med seg at Nordmørslista nå snakker åpent om stille liste til stortingsvalget i september neste år.

Kunne klart det i 2015

Mette Belden

Mette Belden og Nordmørslista gjorde et brakvalg ved Fylketingsvalget i 2015

Foto: NRK

Nordmørslista og Mette Belden gjorde et brakvalg ved fylkestingsvalget i fjor og hadde det vært stortingsvalg da, hadde de fått inn en representant i Stortinget. Det er forholdsvis skjelden slikt skjer, men partiet Rødt i Oslo, Miljøpartiet De Grønne og Steinar Bastesen fra Kystpartiet er eksempel.

– Det er absolutt en mulighet, sier valgforsker Anders Todal Jenssen etter at Nordmørslista klarte å samle 7,5 prosent oppslutning til Fylkestinget i Møre og Romsdal i fjor.

Tøff jobb

Todal Jenssen forklarer at de tverrpolitikske valglistene ofte får høy oppslutning fordi de jobber for en sak som ofte ikke når opp i de store etablerte partiene. Men hverdagene i Stortinget består av et bredt spekter med saker og da kan en enslig representant lett få problem med å følge med på alt som skjer, sier valgforskeren.

Les også: Kamp om Stortingsplassene