Store endringer i Eurovision-stemmegivning

Ledelsen i Eurovision Song Contest varsler store endringer i stemmeprosedyren. – Dette er for å skape en spennende avslutning, sier Eurovision-sjef Jon Ola Sand.

Nicky Byrne avgir stemmene for Irland i ESC 2013

Det kommer til å bli annerledes når årets ESC-programleder Petra Mede har ansvaret for stemmene. Her fra 2013, da Nicky Byrne presenterte de irske stemmene.

Foto: Skjermdump NRK.no

I de seneste årene har man kombinert jurystemmer og publikumstemmer halvt om halvt. Noen land har trukket seg ut av Eurovision Song Contest, i en protest mot dette systemet.

Fra og med årets konkurranse, utgjør juryen og publikum hver sine poengsummer. Først skal jurygruppene fra alle kanter i Europa dele ut sine poeng. Dette blir gjort på den tradisjonelle måten med en egen representant fra landet som leser opp stemmene.

Etter denne presentasjonen skal alle telefonstemmene kombineres til en poengsum for hvert land. Landet med den laveste poengsummen fra publikum får poeng først, og landet som var mest populær får poeng sist. Disse stemmene blir presentert av programlederen.

– Dette er for å bygge opp mot en spennende avslutning, sier Eurovision-sjef Jon Ola Sand.

Se Eurovisions egen video som forklarer det nye stemmesystemet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

John Ola Sand

SPENNENDE ENDRINGER: Jon Ola Sand

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Jon Ola har stor tro på det nye systemet.

– Den nye måten å presentere stemmene på vil skape et bedre TV-program og en mer spennende konkurranse. Dette systemet garanterer at den mest populære sangen for publikum får 12 poeng, uansett hva juryene gir, sier Sand til Eurovision.tv.