Norges korister «kastet av» Eurovision-scenen

WIEN (NRK): Håret var lagt, kostymene strøket og alt var klart da de norske koristene til «A Monster Like Me» skulle innta scenen i Eurovision Song Contest. Men den gang ei…

Koristene til Mørland & Debrah Scarlett snakker om hvordan det er å være "usynlig" på scenen under framføringen av A Monster Like Me i Wien.

Julie Lillehaug Kaasa, May Kristin Kaspersen, Håvard Gryting og Bjørnar Reime utgjør Norges kor i Eurovision Song Contest i år.

– Jeg og Håvard har vært med som korister i noen år, så vi hadde hauset dette opp litt for de to nykommerne, snakket om følelsen du får når du kommer opp på scenen, hører jubelbruset og vet at alle hjemme sitter og ser på, forteller May Kristin Kaspersen.

Hun har deltatt som korist i MGP og Eurovision en rekke ganger tidligere. Sammen med Julie Lillehaug Kaasa, Bjørnar Reime og Håvard Gryting utgjør hun koret til årets norske Eurovision-bidrag.

Margaret Berger Norge ESC 2013

– Som korist er vi jo vant til å stå litt bak og i mørket. Men vi har aldri blitt sendt av scenen før, forteller May Kristin Kaspersen. Her er hun avbildet på scenen i Malmø der hun var korist for Margaret Berger.

Foto: Alastair Grant / Ap

Strengt reglement

Sceneshowet til «A Monster Like Me» er lagt opp til å være rent og nedstrippet for å sette fokus på historien som fortelles. Da Mørland & Debrah Scarlett vant Melodi Grand Prix i mars, skjedde det derfor med akkompagnement fra Kringkastingsorkesteret og kor på tape. Men i Eurovision Song Contest er reglene annerledes. Her må instrumentene være innspilt på forhånd, mens all vokal, inkludert koring, skal synges live.

Årets norske artister har derfor fått med seg de fire erfarne koristene til Wien for å bistå seg på låten.

– På forhånd hadde vi fått beskjed om at vi skulle stå på scenen, men litt bak og i mørket, forteller Julie Lillehaug Kaasa, som er ny korist av året.

NRK møtte koret backstage i Wien. Se video øverst i artikkelen!

Tøyer strikken

Reglementet i Eurovision er slik at alle som synger må stå på scenen. Men i år har arrangørene tøyd strikken for hva som kan kalles scene.

– De har rett og slett laget en liten grav nede på siden av scenen, og skrevet «STAGE» med tape i store bokstaver, humrer Bjørnar Reime.

Da de norske koristene troppet opp til første sceneprøve, iført nye kostymer, ferdig sminket og med stylet hår, ble de henvist til en mørk grav av de østerrikske arrangørene.

– Først trodde vi at det var en feil, at vi bare skulle gå inn en annen vei eller noe, forteller Bjørnar Reime.

Koret til Norges ESC-bidrag

Hvis man ser veldig godt etter, er det mulig å skimte koret bak scenen. Se også video øverst i artikkelen.

Foto: Arnstein Dybvik / NRK

Tar det med godt humør

Men det var ingen feil. Dermed blir det ingen TV-seere som får gleden av å se det norske koret.

– Vi har jo ledd litt av dette i ettertid, at vi hadde pyntet oss og var så ivrige etter å komme inn på Eurovision-scenen, men så gikk det slik som dette i stedet, ler de fire.

De tar det likevel med godt humør.

– Skuffelsen var over ganske fort. Og de hjemme i Norge heier nok like mye uansett. Men vi skal vinke veldig mye fra greenroom, fleiper de.

– Rent musikalsk er det faktisk en stor fordel å stå backstage fordi vi ikke blir forstyrret av så mye, men kan ha full fokus på sangen.

Det norske koret kan du høre på NRK1 lørdag kveld klokken 21.00. Da skal Mørland & Debrah Scarlett kjempe om Norges ære i Eurovision Song Contest 2015.