Norge gikk ikke videre til finalen

Stella Mwangi og Norge klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i Eurovision Song Contest.

Video Stella Mwangi framfører Haba, haba

Stella Mwangi framfører 'Haba haba' i semifinalen.

Byline ESC

For første gang siden 2007 har ikke Norge klart å kvalifisere seg til finalen i Eurovision Song Contest.

– Dette er bare veldig overraskende og utrolig kjipt. Vi har fått stor mottakelse overalt hvor vi har vært, og vi hørte hvor entusiastisk publikum i salen var. Vi har gjort alt vi kunne, og Stella leverte kjempebra i går og i dag, så vi er superstolte av Stella hele gjengen. Det er klart vi er skuffet, sier delegasjonssjef Skjalg Solstad i en kommentar til NRK.no rett etter den overraskende exiten.

Les også: «Haba Haba»-feber i Eurovision

Stella Mwangi

Stella Mwangi er skuffet over ikke å gå videre til finalen i ESC.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Også Stella syns det var overraskende å ikke gå videre.

– Selvfølgelig er jeg kjempeskuffet! Men jeg er utrolig fornøyd med opptredenen og det var et fantastisk publikum i salen. Dette har vært en fantastisk reise som jeg er utrolig glad for at jeg fikk være med på, sier hun til NRK.no.

Les også: Lyden forsvant i Spania da Stella sang

Overbeviste ikke

Stella Mwangi leverte en sprudlende versjon av «Haba Haba» som nummer to i semifinalen, men det var dessverre ikke nok til å overbevise resten av de europeiske landene.

En etter en ble finalistene lest opp uten at Norge var blant dem. Det siste halmstrået røk da Island fikk tildelt den siste plassen.

Les også: Stella var artistenes favoritt

For Morten Thomassen, leder av den norske Grand Prix-klubben, var det et stort sjokk at Norge ikke fikk en av de ti finaleplassene.

– Jeg skjønner ingenting . Norge fikk de beste tilbakemeldingene fra salen av alle artistene, hele salen sto oppreist og fulgte med og heiet, sier Thomassen til NRK.no.

Han sier videre at når Litauen som har ligget nederst på alle bettinglistene, ble lest opp som land nummer to, skjønte han det kom til å komme flere overraskelser.

– Jeg tror Norges startnummer er største faktor for at vi røyk ut. Folk gidder ikke stemme før de har hørt noen låter, og da har de glemt Norge.

– Stella leverte!

– Dette var en skikkelig stor skuffelse. Men ikke av Stella! Hun leverte den beste opplevelsen etter min bok. Og der vil nok mange være enige, i lang tid!, sier Alexander Rybak til NRK.no.

Se Alexanders umiddelbare reaksjon etter at ESC-exiten var et faktum:

Dette er landene som kvalifiserte seg til lørdagens finale (listen er satt opp i tilfeldig rekkefølge):

• Serbia
• Litauen
• Hellas
• Aserbaidsjan
• Georgia
• Sveits
• Ungarn
• Finland
• Russland
• Island

– Vi var kjempespente og litt redde da vi satt der og ventet, men det var en fantastisk følelse å høre at vi var videre, jublet Serbias Nina på pressekonferansen like etter at sendingen var ferdig.

På NRK.nos livechat var det mange som meldte at lyden falt ut på TV-sendingene i Spania og Polen, i tillegg til at både Norge, Sverige og Danmark til tider mistet kommentatorlyden. EBU melder i kveld at det er for tidlig å si om dette kan ha fått konsekvenser for stemmegivningen. Ifølge EBU-sjef Jon Ola Sand kan de foreløpig bare bekrefte at de hadde lydproblemer i Spania.

NRK.no oppdaterer saken!

Alexander Rybak chattet med NRK.nos lesere gjennom hele semifinalen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.