Marthe Valle

Hun er Spellemannsvinner, Bettan-elev og rikelig utstyrt med komposisjonsevner. Nå synger hun på nordnorsk i MGP.

Marthe Valle

Marthe Valle stiller med en låt på sin nordnorske dialekt, om det å bry seg for sine medmennesker.

Foto: Ane Aspen

– Det er mange små øyeblikk som har ledet opp til denne låten. Den skal minne meg selv og andre om hvor viktig det er å bry seg.

Når Marthe Valle inntar Melodi Grand Prix-scenen i Florø med låten «Si», er det med en større visjon enn å vinne en fargerik musikkonkurranse.

Spellemannsprisvinneren fra 2005 (som årets nykommer) tar med seg et budskap om nestekjærlighet, et budskap som springer ut fra henne selv, men som har en universell gyldighet.

– Når jeg står der, vil jeg ha hjertet i hånden. Men det dreier seg ikke om å utkonkurrere de andre, mer om drømmen om at folk skal like det jeg gjør.

Ny epoke

Låten markerer en ny epoke for Marthe, etter mange år som engelskspråklig ordkunstner. Debuten hennes kom med EPen «Four Steps Closer» i 2004, deretter fulgte albumet «It's a Bag of Candy» i 2005 (som hun fikk Spellemannsprisen for), og det seneste «Forever Candid» kom i 2008.

Nå er det derimot norske tekster på klingende dialekt som gjelder. «Si» blir en forsmak på den norskspråklige platen som kommer våren 2012.
Vi kan ifølge Marthe vente oss stemningsfull popmusikk, med en friskere produksjon enn tidligere, kombinert med det vare og nære uttrykket Marthe gjerne forbindes med.


Nordnorsk som få

Men la deg ikke lure av den lune musikken og Marthes beskjedne fremtoning. Personligheten hennes er nemlig veldig nord-norsk.

– Er jeg på turné med gutta er det jeg som har den groveste humoren og som varer lengst på festen!

Marthe er dessuten mor til ei jente på to år, og det er ingen tvil om at musikklidenskapen hennes har forplantet seg til den neste generasjonen:

– Hun synger hele tiden, og ber meg holde kjeft når jeg synger! Det er nesten så hun tar fra meg litt selvtillit, ler hun.

Bettans elev

Melodi Grand Prix er et forum for de store anledninger, og Marthe har utvilsomt et ess i ermet når konkurransen drar seg til.

Da Marthe deltok i TV2s musikkonkurranse X factor i 2010 hadde hun nemlig ingen ringere enn Elisabeth «Bettan» Andreassen som mentor, vår Melodi Grand Prix-dronning med fire deltakelser i internasjonale finaler (internasjonal rekord).

Hennes ekspertise i denne sammenhengen kommer Marthe til å benytte seg flittig av.

– Hun blir en uvurderlig kontakt fremover. Hun er dessuten befriende og klin gæren, sier Marthe.

Og hvem vet, kanskje Marthe Valle følger i sin mentors fotspor og skriver ekte MGP-historie?

Låt: Si
Artist: Marthe Valle
Komponist: Marthe Valle
Tekstforfatter: Marthe Valle