Hopp til innhold

Legendariske ledelser

Fire ganger hver har tre kjendiser og en doldis ledet Melodi Grand Prix. Men alle fire må se seg slått av én mann...

Legenden Odd Grythe
Foto: Hordnes, Arild / Scanpix

I 1960, i NRK Fjernsynets aller første leveår, var Melodi Grand Prix et ubegripelig omfattende og krevende prosjekt å gi seg i kast med. Derfor tok man ingen sjanser med programledelsen og satte for sikkerhets skyld to av NRKs mest sentrale personligheter på saken.

Uslåelig Grythe

Erik Diesen og Odd Grythe fikk ansvaret for gjennomføringen av hhv sangnumrene og stemmegivningen. Og ettersom Grythe ledet sendingene i ytterligere fem år, er han med sine seks sammenhengende finaler fremdeles den ubestridte programlederkongen på GP-haugen.

I 1966 steppet Kringkastingsorkesterets sagnomsuste kapellmester Øivind Bergh inn for Grythe - som en meget midlertidig mellomløsning . 

Jan Voigt - en GP-helt
Foto: Sverre A. Børretzen / Scanpix

Museumsdirektøren

I 1967 var det duket for Jan Voigt - optiker, skuespiller og direktør for Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim. Han gjorde jobben godt nok til å inneha vervet i hele fire finaler.

Innimellom Voigts finaler hadde Janka Polyani sin korte GP-karriere. Hun er i dag så ukjent at fattige tre Google-treff resulterer i følgende CV: hun var TV-vertinne fra Rena…  

1970 var et protest-år for Norge. Med krav om nye avstemmingsregler avsto bl.a. Norge og Sverige fra å delta i konkurransen dette året.

Etter slike turbulenser var det trygt og godt å få tilbake museumsdirektør Voigt i programlederstolen. Han ledet 71-finalen med stødig og faglig ulastelighet.

Klart for Vidar Lønn

Vidar Lønn-Arnesen og Arne Bendiksen i GP 73
Foto: NTB/Scanpix / SCANPIX

Men fornyelser måtte til, og til 72-finalen fikk den unge og fremadstormende fjernsynspersonligheten Vidar Lønn-Arnesen oppdraget. Også han rakk å få gjennomført fire finaler.

Innimellom disse GP-legendene snek det seg inn en underlig blomst. Ikke bare var Berljgot Engset utvilsomt kvinne, men hun var også enerverende nynorskspråklig! Et usedvanlig radikalt eksperiment.

Dermed inn igjen med Vidar og Jan i hhv 1976 og 1977 før NRKs altmuligmester Egil Teige fikk anledning til å vise seg fram i to finaler på rappen.

Turbulent tiår

I 1980 og 1981 var det tid for gamle GP-vinnere: stødig utført i 80 med Åse Kleveland - og sprelskt av Sverre Kjelsberg i 81.

Neste tungvekter kom på banen i 1982. Den til da musikalsk uangripelige Ivar Dyrhaug startet sin utstrakte GP-historie som progleder i 82 og 83 - og returnerte som den reneste GP-Terminator i 2004 og 2005. Dermed har Dyrhaug tangert Voigt og Lønn-Arnesen i en GP-karriere som så langt har strukket seg over tre tiår.

80-åra for øvrig ble et sammensurium av ettårige programledelser: Sissel Keyn Lodding i 85 (senere bl.a. kjent for kokeboka 'Fra bambusskudd til gurkemeie'), Rita Westvik i 85, Jarl Goli i 86, Eldbjørg Vaage i 87 (nå pressesjef i Oljedirektoratet), Dan Børge Akerø i 88 og Øystein Bache i 1989. Bache endte etterhvert opp med fire finaler totalt - inkludert to i tospann med Rune Gokstad.

Comeback for Dyrhaug

Men før den tid skulle 90-åra bli nok et sprikende tiår:

Bettan og Teigen i Sirkus GP 1992
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Etter at Leif Erik Forberg hadde sklidd oss gjennom 90-finalen, ble Just 4 Fun ekspedert direkte til den internasjonale finalen i Roma i 91 .

Nye dristige grep ble etterlyst i kjølvannet av den noe tamme 91-løsningen, og til 92-finalen ble det lansert en blanding av to konsepter: Bettan og Teigen, to av våre mest profilerte GP-artister,  ledet et Arnardo-inspirert Sirkus Grand Prix.

Neste års finale fulgte opp eksperimentet, ledet av den relativt ukjente Ingunn Kyrkjebø ble vi servert Varieté Grand Prix i 92. Da var idébanken tømt, og de neste årene ble konkurransen avviklet tradisjonelt under ledelser av hhv Tande P, Petter Nome, Tandis x 2 og Øystein og Rune og Øystein og Rune. Over til det 21. århundre.

Synnøve og Stian sikter mot rekord!
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Nye tider - nye rekorder

HC Andersen feide unna to finaler 2000-2001, og i  2002 fikk vi ikke være med. Øystein Bache og Ivar Dyrhaug gjorde meget hederlige comeback i hhv 2003 og 2004-05, og begge er dermed inkluderte i den meget eksklusive FireFinalersKlubben.

Stian og Synnøve har tilsynelatende en lang vei å gå for å få innvilget medlemskap der, men i år leder de finalen for andre år på rad og er i full gang med vandringen. Odd Grythes gamle rekord på seks finaler kan faktisk bli slått allerede i 2012.

Å lede Melodi Grand Prix er fremdeles en av NRKs mest krevende jobber, og bare det å ha gjennomført en slik sending kvalifiserer til en status som legendarisk programleder.