Hopp til innhold

De største slagerfabrikantene

Mens artistene stjeler hele rampelyset, står komponistene igjen i skyggene med en vissen blomsterkvast etter endt dyst.

 

Artister MED opphavsmenn!
Foto: Hansen, Helge / Scanpix

 Jahn Teigen, Arne Bendiksen, Rolf Løvland osv. Det kommer neppe som noen bombe at disse velkjente navnene figurerer høyt og hyppig på listen etter at opptellingen av samtlige Grand Prix-komponister er unnagjort.

Børsum best

Ivar Børsum på bass (med ryggen til) spiller for Louis Armstrong på Fornebu i 1951.
Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Men den som troner aller øverst med sine elleve bidrag til de norske Grand Prix-finalene, er den relativt ukjente Ivar Børsum. (Så ukjent er han at på det eneste bildet vi har klart å oppdrive står han med ryggen til kamera.)

Børsum var sentral i hovedstadens jazzmiljø på 50-tallet. Han spilte kontrabass med alle de store, men konverterte altså i perioden 1966-75 til den noe mer lettbente Grand Prix-sjangeren.

Hvorvidt det også var mer lettjent skal vi ikke diskutere her, bare konstatere at han i 1972 kapret både første- og andreplassen med låtene ’Småting’ og ’Lillebror’. Dermed sendte han seg selv, medkomponist Kåre Grøttum og GP-artistene Benny Borg og Grethe Kausland til den internasjonale finalen i Edinburgh. Dette var for øvrig Grethe Kauslands debut som ’voksen’ artist.

Sterk liste

Vi finner ellers mange andre heftige navn på lista over bidragytere:

Kjell Erik Vindtorn
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Profilerte forfattere som Alf Prøysen, Kjell Erik Vindtorn og Arne Paasche-Aasen har bidratt, revyforfatterne Dag Frøland, Einar Schancke og Alfred Næss likeså.

Også ekte bakomfolk som Odd Nordstogas manager Bjørn Nessjøe, plateprodusentene Erik Hillestad, Gunnar Hordvik, Kyrre Fritzner og David Eriksen.

Lista over kjente og respekterte artister er enda lengre: Terje Rypdal, Ole Paus, Jonas Fjeld, Ketil Bjørnstad, Silje Neergaard, Anne Grete Preus, Bjørn Eidsvåg, Halvdan Sivertsen og Kari Bremnes.

For ikke å ramse opp resten av medie-Norge: SteinJo og Erlend fra ’Slå på ring’, Terje ’Kpt Sabeltann’ Formoe, Lars Mjøen, Kjersti Bergersen, Rolv Wesenlund og Herodes Falsk

De ukjente

Komponistene Henriksen/Madsen i fokus
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Alle disse har levert mer eller mindre sangbare bidrag til Grand Prix, men hva med usungne helter som Tor Hultin, Eva Jansen og Jul Hansen?

Alle disse har levert minst fem bidrag og bør regnes som GP-veteraner. Men rampelyset har aldri nådd dem i samme grad som de etablerte.

Dermed kan man regne med en slags tre-deling av leverandørerne til Grand Prix: nærmest rampelyset finner vi naturligvis artistene, dernest de etablerte komponistene (ofte er de selv artister) og bakerst er de helt ukjente komponistene.

I så måte må Ivar Børsum være selve skytsengelen for alle ukjente opphavsmenn, og herved har de fått en artikkel på nettet!

 

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision