NRK Meny
Normal

Krystallklar kjoledesigner

- Dette er ikke paljetter, det er krystaller, understreker kostymedesigner Cårejånni Enderud. Han vet hva han snakker om etter å ha limt på 25.000 av dem for hånd.

Krystaller
Foto: Geir Evensen / NRK

Hør lydklippet: Per Sundnes intervjuer kjoledesigner Cårejånni

Med kort hår og ”sivilt” antrekk, er det ikke lett å se at Enderud selv har fortid som dragartist, i duoen ”Ruth & Vigdis” sammen med Geir Lillejord – kjent fra Queentastic fjorårets Grand Prix. Nå er han kostymedesigner for den norske delegasjonen i Helsingfors.

- Om drag-erfaringen hjelper så mye, vet jeg ikke. Men det er jo en fordel når det kommer til raske kjoleskift. I Guri sitt nummer skifter hun kjole tre ganger på tre minutter. 

Krystaller - ikke paljetter

Mange har kommentert hvordan kjolene til Guri Schanke glitrer og snakket om alle paljettene. Men Cårejånni understreker at dette handler om noe langt mer eksklusivt enn billige plast-paljetter.

 

Kjoledesigner Cårejånni Enderud
Foto: Geir Evensen / NRK

- Dette er ekte Swarowski-krystaller, påpeker han og henviser til den berømte, sveitsiske krystallprodusenten.

Det koster både penger, og - ikke minst - tid. Cårejånni er ikke langt unna senebetennelse i armene etter å ha sittet timevis med å lime krystaller - anslagsvis 25.000 av dem - på kjolene. For hånd. Men det er verdt det, for glitringen går rett hjem på skjermen. Forrige gang brukte produceren av TV-showet såkalt soft-filter, som duser ut alt av glitter og glimting, dermed var jobben nærmest bortkastet. Nå glitrer Guri Schanke om kapp med en hvilken som helst lysekrone.

Noen mener alt glitteret gjør årets norske bidrag harry – en kommentar som ikke biter på kjoledesigneren.

- Gjør det noe, da? La oss være folkelige, kjøre på, sitte i campingvogna vår og ha det moro!