NRK Meny
Normal

Han skal ta seieren hjem for Frankrike

STOCKHOLM (NRK): Det er 39 år siden Frankrike sist vant Eurovision Song Contest, men i år har tannlegekirurgen Amir tent nytt håp blant franskmennene. Han er blant favorittene til å vinne hele konkurransen.

Amir

Amir er Frankrikes representant i årets Eurovision Song Contest.

Foto: Thomas Hanses / EBU

Man må så langt tilbake som til 1977 for å finne scenen hvor en franskmann sist jublet for seier i Eurovision Song Contest. Da var det Marie Myriam som vant med låta «L'oiseau et l'enfant». De siste fire årene har dessuten de franske bidragene havnet i bunnsjiktet på resultatlistene.

– Det er en helt annen stemning hjemme i Frankrike i år, sier Amir til NRK. Han er deres representant i årets konkurranse med låta «J'ai cherché».

– Fire av de største radiokanalene spiller låta mi døgnet rundt og det er som om det er et nytt håp som er tent i landet, sier han.

Populær blant fans og bookmakere

Det er ikke bare franskmennene selv som har lagt sin elsk på tannlegekirurgen Amir. Både på bettinglistene og i ukene før kveldens finale, har han vært en av konkurransens mest populære. Låta hans spilles overalt, og han har knapt hatt ett ledig minutt siden han kom, da et samlet pressekorps roper navnet hans hvor enn han er.

– Det er utrolig morsomt, sier artisten.

Han er likevel påpasselig med å understreke at han på ingen måte har tatt seieren på forskudd.

– Det er utrolig mange gode låter og artister med i år, og det er ikke noe jeg bare sier, ler han.

– Eurovision er dessuten et liveshow, og mye kan skje de tre minuttene man står på scenen. Men jeg har ekstremt lyst til å ta denne seieren hjem for Frankrike i år, sier han.

Amir

Det er 39 år siden Frankrike vant en Eurovision Song Contest-finale sist. Det planlegger denne mannen å gjøre noe med.

Foto: Thomas Hanses / EBU

– Hele Europa velkommen til Paris

Frankrike er et av de «fem store» landene innen Eurovision, det vil si at de direktekvalifiserer seg til konkurransen hvert år. Tendensen har vist at disse landene ofte havner litt nede på listene.

Amir håper ikke dette skal jobbe mot ham.

– Jeg tror den beste låta vinner uansett. Og skulle det være sånn at den låta i år er «J'ai cherché» så er hele Europa hjertelig velkommen til Paris neste år. Jeg tror hele Frankrike hadde sett på det som en ære, sier han.

Om det faktisk er Frankrike eller noen av de andre favorittene som stikker av med seieren i kveldens finale, finner du ut ved å følge sendinga direkte på NRK1 klokka 21.00.