Hopp til innhold

Folket ville ha Stella i finalen

Hvis publikum alene hadde fått bestemme, ville Stella Mwangi gått videre til ESC-finalen, viser tall som ble offentliggjort i dag.

Stella Mwangi

Stella Mwangi møter pressen etter å ha røket ut av Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Torsdag ble stemmetallene for Eurovision Song Contest 2011 sluppet, som viser at Stella Mwangi ville ha kommet på en niendeplass i semifinalen, og dermed gått videre til ESC-finalen om publikum hadde fått bestemme.

Les: Stella Mwangi ute av ESC

Se video: Tårevått møte med pressen etter ESC-exiten

50/50 vekting

Eurovision Song Contest avgjøres hvert år av poeng fra de forskjellige landenes fagjuryer samt av publikum som ringer inn og stemmer. Disse teller 50% hver. Stemmetallene som ble offentliggjort i dag viser at publikum var langt mer positive til det norske bidraget enn de internasjonale fagjuryene. Mens publikum ga Norge 56 poeng til sammen, ga fagjuryene bare 29 poeng, noe som resulterte i en sammenlagt 17. plass for Norge. Hadde man droppet fagjurystemmene, ville Norge til sammenlikning ha kommet på en niendeplass, og dermed avansert til finalen.

Les også: Dette er vinnerne av ESC 2011

- Europa omfavnet Stella

Stella Mwangi og MGP-prosjektleder Skjalg Solstad

Stella Mwangi og Norges delegasjonssjef Skjalg Solstad møter pressen etter at Stella røk ut av Eurovision Song Contest i den første semifinalen 10. mai.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

- Dette bekrefter jo vårt inntrykk av at det store publikummet, også i resten av Europa, omfavner Stella og ”Haba Haba”, sier Skjalg Solstad, som var sjef for den norske delegasjonen i Düsseldorf.

- Er det surt å se at dere hadde gått videre om det var opp til publikum?

- EBU [Den Europeiske Kringkastingsunionen, red anm.] har nå engang bestemt at det skal være 50/50 vekting mellom fagjury og publikum. Men igjen må jeg si det er stas at Stella treffer den viktigste delen, nemlig det store publikummet. Og det stemmer veldig godt overens med de opplevelsene vi hadde i Düsseldorf, sier Solstad.

Stella Mwangi og ”Haba Haba” var et populært innslag også blant Eurovision-fansen i Düsseldorf. Nylig ble det kjent at ”Haba Haba” var den låten som ble spilt mest, og ønsket oftest fra fansen på Euroclub; den offisielle Eurovision-nattklubben.

Se: Kaotiske tilstander da Stella Mwangi besøkte Euroclub

- Gøy at de likte låten

Stella Mwangi med korister under åpningsfesten i ESC

Stella Mwangi smiler til fotografene på den offisielle åpningsfesten av Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Mwangi selv er i disse dager travelt opptatt med å forberede sin nye plate som slippes om få uker. Hun sier hun syns det er gøy å høre om resultatet, selv om Eurovision er et tilbakelagt kapittel nå.

- Jeg har prøvd å legge Eurovision litt bak meg, ikke fordi det er et dårlig minne, men fordi ingenting kan forandre på resultatet. Men det er klart at det er kjempestilig dette. Vi merket jo da vi skulle på scenen at publikum tok skikkelig i mot oss. ”Haba” vant folket, konstaterer hun.

Likevel legger hun ikke skjul på at det føles godt med en liten ”revansje”.

- Det enhver artist vil, er å vinne folket, det er dem som bestemmer til syvende og slutt. Alle bransjer har folk på toppen som er med på å bestemme, men som ikke nødvendigvis har god smak, fleiper Stella.

Gjenopplev ESC-eventyret med nrk.nos videoer fra Düsseldorf her!

Uenighet mellom jury og seere

Det var ikke bare Norge seerne og juryene var uenige om. Hadde juryene fått bestemme, ville for eksempel Italia gått seirende ut av konkurransen, istedenfor Aserbajdsjan (som for øvrig bare fikk knappe to poeng mer enn Sverige av seerne).

Mens seerne hadde britiske Blue helt oppe på femteplass på sine lister, ville juryene det annerledes, de plasserte boybandet nede på en 22. plass. Våre danske naboer i sør kan derimot glede seg over stor entusiasme blant de internasjonale juryene, som ville gitt dem bronsje og tredjeplass, hadde de fått bestemme. Se hele resultatlisten her.

Les også Grand Prix-klubbens blogg om resultatene: Avansert matte

Fagjuryene

Fagjuryene består i hvert land av fem personer som jobber i musikkbransjen. De gir sine poeng med utgangspunkt i generalprøven, dagen før hovedsendingen.

Skulle det skje noe galt under det enkelte lands sending, vil jurystemmene telle 100%. Den norske fagjuryen (som ikke kunne stemme på eget bidrag) besto av: Elisabeth Davidsen, (juryleder), Siri Knudsen, Anne-Karine Strøm, Svein-Helge Høgberg og Arne Martin Vistnes.

Les: Alt om Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision