Hopp til innhold

Eurovision-finalen mest sett i år

1,65 millioner nordmenn så på det meste Margaret Berger ta en sterk fjerdeplass for Norge i lørdagens finale av Eurovision Song Contest.

Emmelie de Forest

Emmelie de Forest (20) fra Danmark vant Eurovision Song Contest med låten 'Only teardrops'.

Foto: Alastair Grant / Ap

Seertallet er blant de høyeste i norsk Eurovision-historie.

– Dette er et veldig høyt tall! Jeg blir ikke overrasket om dette fortsatt er et av de mest sette programmene når året er omme, 1,5 millioner er et ganske sjeldent tall i TV-sammenheng, uttaler NRKs analysesjef Kristian Tolonen til NRK.no.

Les også: ESC-vinneren: - Dette er fantastisk ubeskrivelig

Ikke dødfødt

Medieforsker Kristian Tolonen

Medieforsker og analysesjef Kristian Tolonen er overrasket over de høye seertallene.

Foto: Sjur Sætre / NRK

I snitt fikk 1 519 000 nordmenn med seg hele den 3 timer lange finalesendingen fra Malmø. Under avstemmingen var det i snitt 1,65 millioner norske TV-seere som fulgte med. Det gir finalen en seerandel på hele 84,2 prosent.

I tillegg fulgte 41 000 seere Eurovision Song Contest-finalen som ble sendt samtidig på NRK3, der gjengen i P3-morgen sto for kommentatorsporet.

Fortsatt er Alexander Rybaks seier i Moskva i 2009 den mest sette Eurovision Song Contest-finalen med 2 011 000 norske seere.

– Etter to år med tall på rundt én million viser de kritikerne nok en gang at prosjektet ikke er dødfødt. Ikke denne gangen heller, sier Tolonen lurt.

Les også: Seertallene halvert for ESC

Fornøyd prosjektleder

Fjorårets lave seertall ble delvis forklart med den samtidig sendte landskampen mellom Norge og England, samt et strålende sommervær. Også denne pinsehelgen var det fristende temperaturer i flere deler av landet, likevel hadde folket stor nok tro på de norske vinnersjansene til at de trakk inn i tide til å se finalen.

Stian Malme, NRKs prosjektleder for Melodi Grand Prix, jubler over det han betegner som «formidable tall».

– Det er helt fantastisk! Margaret har ligget høyt på bettinglistene helt siden februar, og vi har fått veldig god presse. Så jeg skjønner godt at mange skrudde på TV-en lørdag kveld, sier han til NRK.no.

Norge avanserte to plasser

Margaret Berger på scenen i Malmø

Margaret Berger sang Norge til en fin fjerdeplass i ESC-finalen 2013.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Sent lørdag kveld ble også resultatene for semifinalen sluppet. Tallenes tale viser at Norge endte på tredjeplass i sin semifinale, bak Aserbajdsjan og Hellas.

Les også: Opplever stor pågang etter Eurovision-debuten

Danmark vant sin semifinale foran Russland og Ukraina. Alle tre fikk også høyere poengsummer enn de tre beste landene i Norges semifinale, noe som betyr at Norge endte på sjetteplass totalt etter semifinalene, og dermed avanserte to plasser i finalen.

Les også: Dette var finalens særeste bidrag

Hele 934 000 TV-seere fikk med seg den norske semifinalen torsdag kveld, mens 538 000 også så den første semifinalen tirsdagen før.

Neste års konkurranse vil foregå i Danmark.

Aktuelt på MGP

Ukraina vann Eurovision

Ukraina vann Eurovision