ESC-vinneren: - Dette er fantastisk ubeskrivelig

MALMØ (NRK.no): Storfavoritten Emmelie de Forest innfridde og vant oppskriftsmessig i Eurovision Song Contest. Margaret Berger endte til slutt på fjerdeplass.

Emmelie de Forest

Emmelie de Forest fra Danmark vant som ventet ESC-finalen i Malmø. Seieren førte til hemningsløs dansk jubel i Malmø.

Foto: Alastair Grant / Ap

NRK.no dekker Eurovision Song Contest i Malmø
Foto: NRK

Danmark har vært favoritter i mange måneder, og 20 år gamle Emmelie de Forest håndterte favorittstempelet med glans.

Danmark vant en klar seier i kveldens konkurranse og fikk til slutt 281 poeng. Norge og Margaret Berger havnet på en respektabel 4. plass med 191 poeng. Ukraina og Aserbajdsjan havnet på plassene mellom de to skandinaviske landene.

Emmelie de Forest var naturlig nok i skyene etter at avgjørelsen hadde falt.

– Dette er helt fantastisk ubeskrivelig, jeg er så glad og lettet. Jeg var virkelig nervøs da de ga poengene, fortalte hun til NRK.no.

På pressekonferansen sendte den danske jenta en takk alle som stemte henne frem til seier i konkurransen. Men hun klarte ikke helt å ta innover seg hva som skjedde på slutten av poengopptellingen.

– Plutselig begynte hele den danske delegasjonen å hoppe opp og ned. Jeg skjønte ikke at jeg hadde vunnet, og det var helt surrealistisk.

Se intervju med Emmelie her:

Får du ikke opp videoen? Klikk her for å se den på Youtube.

– Rørt og stolt

Margaret Berger var på ingen måte misfornøyd med fjerdeplassen, og ser nå frem til å fortsette den gode starten hun har fått på sin internasjonale karriere.

– Jeg er rørt og stolt, både av meg selv og gjengen. Dette er helt fantastisk! Alt har vært en fantastisk reise og jeg ser på dette som en utrolig start på en europeisk karriere som jeg er veldig klar for å gå løs på.

Hun innrømte at hun kjente nervene før hun skulle på scena i dag. Men de forsvant fort da hun var i gang.

– Å stå på scenen i dag var det største øyeblikket i mitt liv. Det var helt drøyt kult og jeg kan ikke tenke meg noe som kan overgå det. Jeg er veldig fornøyd og vi gjorde vårt beste. Dessuten unner jeg Danmark denne seieren hundre prosent.

Se intervju med Margaret etter finalen her:

Får du ikke sett videoen? Klikk her for å se den på Youtube.

Norge sanket poeng jevnt og trutt gjennom hele sendingen, og selv om ikke Margaret Berger gikk helt til topps, gjorde hun allikevel en god finaleinnsats.

Norge fikk til en god poengscore av våre nordiske naboer. Sverige, Danmark og Finland ga alle 12 poeng til Margaret Berger.

Danmark og Emmelie de Forest vanr Eurovision Song Contest 2013 med låten "Only teardrops".

Eurovision Song Contest 2013 vinner: Danmark

Arrangøren gleder seg

Morten Thomassen i den norske MGP-klubben hang på ingen måte med hodet etter at avgjørelsen hadde falt.

– Dette var som forventet, alle trodde jo at Danmark ville vinne. Margaret gjorde en fantastisk innsats og skaffet oss de beste plasseringen vi har hatt på mange år. Vi kan ikke være skuffet over fjerdeplass, vi var med helt i teten og må være fornøyd med det.

Danskene gleder seg nå til å være arrangør for ESC 2014.

– Med neste års Eurovision Song Contest får Danmark en enestående mulighet til å vise Europa hvem vi er og hva vi har å by på. Vi i Danmarks Radio gleder oss til å være verter, uttaler DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn til dr.dk.

– Nå skal vi bruke de neste månedene for å legge rammene for arrangementet, og så kommer vi til å gå ut med detaljer når vi har en plan, forklarte underholdningssjef i DR, Jan Lundme, på pressekonferansen.

Emmelie de Forest

Emmelie de Forest på pressekonferansen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK