Har Cezar fra Romania årets særeste Eurovision-bidrag?

MALMØ (NRK.NO): Operasangeren Cezar fra Romania stiller med dubstep, falsettsang og knallrøde dansere under kveldens semifinale i Eurovision Song Contest.

Cezar fra Romania

Cezar fra Romania satser på å hypnotisere publikum i kveldens sending.

Foto: Sander Hesterman / EBU

NRK.no dekker Eurovision Song Contest i Malmø
Foto: NRK

Den andre semifinalen i årets internasjonale Grand Prix-finale finner sted i Malmø i kveld. 17 artister deltar, blant dem norske Margaret Berger som har varmet opp til kvelden med yoga.

Blant kveldens bidrag finnes også årets kanskje mest spesielle opptreden. Den står den 33 år gamle operasangeren Cezar for.

Med sin falsettsang har han allerede vekket stor oppmerksomhet – og blitt belønnet med en rekke lave terningkast fra europeiske anmeldere. Selv håper Cezar publikum vil sette pris på et litt annerledes nummer.

– Låten og showet er temmelig for sterkt for mange. For de fleste er det er ikke kjærlighet ved første blikk, du må bli vant til opptredenen først. Den er noe som vokser på deg, det er jeg klar over, sier Cezar til NRK.no.

Likevel tror han at han sitter på riktig oppskrift for hvordan han skal klare å fange TV-seernes oppmerksomhet.

– Det holder ikke med en god låt, du må ha karisma og vekke oppmerksomhet. Jeg tror man må sjokkere publikum på en positiv måte, forklarer han.

Se video fra Romanias første prøver her:

Kan du ikke se videoen? Klikk her for å se den på Youtube.

– Vil hypnotisere publikum

Cezar, som har studert på Giuseppe Verdi Music Academy i Milano, er nemlig ikke redd for å synge lyse toner. Stemmen hans når over fem oktaver, og før han skal i ilden bruker han rundt 30 minutter på oppvarmingen.

– Dette er en kontroversiell låt som gir meg mulighet til å vise frem min musikalske modenhet. Den har mange kontraster, både i vokalspekter og med dubstep-partiet i midten. Den inneholder en rekke forskjellige elementer i løpet av tre minutter og jeg skal prøve å hypnotisere publikum i løpet av den tiden. Jeg elsker låten, sier han.

Røde dansere

Cezar fra Romania

– Det holder ikke med en god låt, du må ha karisma og vekke oppmerksomhet, forteller Cezar fra Romania.

Foto: Sander Hesterman / EBU

Det er ikke bare sangen som gjør at Cezar har gjort seg bemerket i Eurovision Song Contest. Sceneopptredenen hans er også noe for seg selv. Med seg på scenen har han tre knallrøde dansere.

– Det tar rundt 40-45 minutter å smøre seg inn med fargen, men vi vet ikke hvordan det blir å få den av, for det har vi aldri gjort før, sier de tre danserne til NRK.no når vi møter dem onsdag kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Romanias røde dansere

Romanias røde dansere intervjues av NRK.no.

Foto: Arnstein Dybvik / NRK

– Årets freakshow

Om Cezars særegne opptreden og show gir ham større vinnersjanser eller ikke, strides ekspertene om. De internasjonale bookmakerne har ingen tro på at Cezar går videre fra kveldens semifinale, og setter du penger på at han vinner kan du bli veldig rik.

President Morten Thomassen i den norske Grand Prix-klubben er ikke like sikker.

– Jeg tror Romania ryker ut, men blir samtidig ikke så veldig overrasket hvis låten går videre. Dette er årets freakshow, og det kan hende at de som syns at Grand Prix er dårlig, velger å stemme veldig på denne på pur faen. Så det kan hende at Romania går videre på underholdningseffekten, litt sånn som de russiske bestemødrene gjorde i fjor, sier han.

Cezar er artist nummer 17 ut i kveldens semifinale. Det er opp til publikum der hjemme om Romania går videre eller ikke, se hvordan du stemmer under kveldens sending her.

Alt om: Eurovision Song Contest

Hva syns du om Romanias bidrag? Si din mening her: