NRK Meny
Normal

– Et uendelig antall lyskombinasjoner å velge mellom

Lysdesigner Joakim Faxvaag har jobbet med lysshowet til Melodi Grand Prix siden i fjor høst.

Se hvordan lysdesigner Joakim Faxvaag bestemmer lysshowet til Melodi Grand Prix 2014.

Når artistene står på scenen i Melodi Grand Prix denne helgen, er kostymer, kulisser og lys nøye planlagt for å passe til låtene og sette den rette stemningen.

Allerede i fjor høst begynte lysdesigner Joakim Faxvaag arbeidet med lysshowet til årets Melodi Grand Prix.

– Det er viktig at lyset står til de forskjellige låtene. Dersom vi bommer med lysshowet, vil det se rart ut på scenen. For eksempel krever en ballade en helt annen lyssetting enn en rockelåt, forklarer han.

NRK.no ble med da Faxvaag programmerte lyset til MGP. Se video øverst i artikkelen.

– Vi har ikke råd til en eneste feil

Med 500 lyskilder og nesten 7000 forskjellige forandelige parameter, noe som gir et uendelig antall forskjellige kombinasjoner, jobber Faxvaag med å gi alle låtene sitt unike preg.

Under selve MGP-showet er jobben hans i midlertid enkel - da skal Faxvaag bare sitte å se på og nyte at alt (forhåpentligvis) går etter planen.

– Jeg programmerer alle lysshowene inn på dataen god tid i forkant. Det bruker vi veldig mye tid på, så når artisten faktisk står på scenen så er min jobb for lengst gjort, så lenge alt går som det skal, da.

Han forteller at programmeringen tar lang tid.

– Så det er viktig å være grundig i forkant - vi har ikke råd til en eneste feil når vi programmerer lysene, for hele Norge skal jo se dette.

– Folk forventer et storstilt show

Lys er ekstra viktig i en konkurranse som Melodi Grand Prix, mener Faxvaag.

– Det er utrolig viktig med riktig lys for at folk der hjemme skal verdsette en musikalsk opptreden generelt. Men i Melodi Grand Prix blir lys ekstra viktig; folk forventer et storstilt show, og da må lyset stå i stil til det. Så her må vi lasse på med de skikkelig kule greiene, spesielt under finalen i Spektrum, avslutter Faxvaag.