Her ankommer artistene Folketeateret

Mandag inntok årets MGP-artister Folketeateret. I dagene fram til semifinalene skal de gjennom en rekke prøver og gjennomkjøringer, og først ut var en såkalt in-ear-prøve. Se hvordan det gikk her.

Det er fire dager til første sending, og artistene inntar folketeateret for å avholde in-ear-prøver. Det er uvant for mange, og nervene begynner for alvor å synes.

– Det er veldig mye spenning i kroppen nå, sier Frikk Heide-Steen på vei inn til de første prøvene i Folketeateret. På fredag står han på scenen i første MGP-semifinale og framfører «Frozen By Your Love» sammen med TIMBRE og Ida Stein.

Mandag inntok samtlige av årets MGP-artister Folketeateret. Denne uken skal de gjennom en rekke prøver før helgens semifinaler, og først ut var en såkalt in-ear-prøve.

Under TV-sendingene har ikke artistene monitorer foran på scenen slik man vanligvis ser på konserter, men små propper i ørene hvor de hører både musikken og sin egen vokal. In-ear prøvene skal hjelpe artistene til å bli vant til å høre seg selv, samt å justere lyden i proppene slik at den blir best mulig på scenen.

– Jeg har bare sunget med in-ear én gang tidligere, så som med alt i MGP er dette litt sånn «Frikk gjør ting han ikke kan», ler Heide-Steen.

Både han og Ida Stein syntes det var fint å være på plass i Folketeateret, men merker at presset øker.

– Det er veldig intenst nå. Vi går gjennom koreografi og kameraføringer i hodet hele tida, sier Ida Stein.

Kjenner på konkurranseinstinktet

Denne uken rigges Folketeateret for lys, kamera og scenografi, og artistene får for første gang oppleve hvordan låtene utspiller seg på scenen med innøvd koreografi og kostymer. De får også muligheten til å høre og se hverandre live for første gang.

– Fram til nå har vi jo øvd alene for oss selv hele tida, så det er veldig gøy at vi endelig er samla alle sammen, sier Charlie.

Hun forteller at konkurranseinstinktet vokser jo nærmere hun kommer semifinalen, men at det også er vanskelig å se på de andre deltakerne som kun konkurrenter.

– Alle har stått på de siste månedene, det ligger mye jobb bak det hver enkelt gjør på scenen. Det er jo ikke sånn at jeg ikke vil til en finale, jeg skulle bare ønske at jeg ikke måtte slå ut noen andre for å komme dit, ler hun.

NRK.no fulgte mandagens prøver. Se video øverst i artikkelen!

– Som å synge i en ubåt

Hele mandag var satt av til artistens in ear-prøver, og det var mange lettelsens sukk som ble sluppet da de kom ut etter endt gjennomgang.

– Det gikk veldig fint, altså, sier Oda Kvingedal Larsen (Oda & Wulff), men innrømmer at det er uvant å synge på denne måten.

– Det føles som om man synger i en ubåt. Man hører sin egen nervøse pust i ørene og alle lyder er veldig tett på, men man blir jo vant til det, smiler hun.

Også Frikk Heide-Steen kunne smile da han kom ut fra prøven, og kan muligens stryke en ting fra lista over ting han ikke kan i Melodi Grand Prix-sammenheng.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

In ear-prøver

Frikk Heide-Steen og Ida Stein på in-ear-prøver i Folketeateret.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

– Jeg har en mye bedre følelse nå enn i stad. Det var godt å få noen gjennomkjøringer, slik at man forstår litt hva det går ut på. Så nå er det bare å gå hjem og øve enda mer. Det er det Melodi Grand Prix handler om nå i innspurten - øve, øve, øve, sier han.

Fornøyd musikkprodusent

Hans Einar Apelland er musikkprodusent for Melodi Grand Prix, og hadde ansvar for gårsdagens prøver. Han kunne si seg godt fornøyd etter at samtlige artister hadde vært innom.

– Jeg synes det har gått veldig bra i dag. Mange av årets artister har lite erfaring fra stor scene fra før, og jeg synes de tar ting veldig kjapt, sier han.

I dag, onsdag og torsdag er det klart for sceneprøver i Folketeateret. Her skal låtene prøves ut på scene med kostyme, koreografi og riktig lyssetting for første gang.