– Vi tenkte først «Katzen-hvem?»

KØBENHAVN (NRK.no): Tysklands bidrag i Eurovision Song Contest, Elaiza, får stadig høre at de minner om norske Katzenjammer. Det er en sammenligning de ikke tar seg nær av. På ingen måte.

Elaiza

Yvonne Grunwald, Ela Steinmetz og Natalie Plöger deltar for Tyskland i finalen i Eurovision Song Contest. De får stadig høre at de minner om norske Katzenjammer.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

– Folk sier hele tida «Åh, dere høres ut som dette norske bandet - Katzenjammer. Er dere inspirert av dem?» og vi tenkte først bare «hvem?», ler frontfigur i bandet Elaiza, Ela Steinmetz, og legger raskt til:

– Men så sjekket vi dem ut på YouTube og jeg likte dem så godt at jeg dro og kjøpte plata deres. Det er bare positivt og veldig gøy å bli sammenligna med god musikk, sier hun til NRK.no.

Se tyske Elaizas Eurovision-bidrag «Is it right» her:

Østeuropeisk oppvekst

Og at det blir dratt linjer mellom tyske Elaiza og norske Katzenjammer er ikke så rart. Begge bandene består av kvinner som trakterer kontrabass og trekkspill, og henter inspirasjon fra balkanområdet til sitt lydbilde.

For Elaiza er disse ompa-ompa-rytmene derimot noe som kommer helt naturlig. Ela vokste nemlig opp i Ukraina, før hun som åtteåring flyttet til Polen med moren.

– Den musikken vi spiller, og måten jeg synger på, er som en følge av oppveksten min. Jeg er stolt av å vise fram røttene mine i det jeg gjør, sier Ela.

– Familien min i både Polen og Ukraina er helt fra seg av begeistring over at vi er med i Eurovision Song Contest, dette er like stort for dem som for oss, sier hun.

– Ingen trodde vi skulle vinne, ikke engang vi

Elaiza har vært et relativt ubeskrevet artistblad hjemme i Tyskland fram til nå. De kom seg til finalen i den nasjonale finalen via en «wild card»-plass som ble holdt av til vinneren av en konkurranse for unge og lovende artister. .

Elaiza
Foto: EBU

I finalen møtte de konkurrenter med langt større navn i hjemlandet, men likevel la det tyske folk sin elsk på disse tre jentene og deres noe utypiske Eurovision-bidrag.

– Det var fantastisk. Det er helt fantastisk, sier kontrabassist Natalie Plöger.

– Ingen hadde trodd av vi skulle vinne, ikke engang vi, ler hun.

Nå håper trioen at resten av Europa også er positiv innstilt til balkaninspirerte rytmer og sceneshow. Også i denne konkurransen føler de at de stiller på startstreken som underdogs.

– Bare det å være her er det største som har skjedd oss, men selvfølgelig - får vi noen poeng i tillegg klager vi ikke, sier vokalist Ela.

– Det virker jo som om dere liker denne typen musikk i Norge, så kanskje kan de som liker Katzenjammer stemme på oss et par ganger, ler hun.

Siden Tyskland er en av de fem store landene i Eurovision Song Contest, er Elaiza direktekvalifisert til finalen. De er nummer tolv ut på lørdag. FInalen ser du direkte på NRK1 klokka 21.00.