Hopp til innhold

Derfor bør du tisse i hagen

Neste gang du er tissetrengt bør du ta deg en tur i hagen. Litt «gullvann» fra egen kropp gjør nemlig underverker for plantene dine.

Bolig

Blomster og planter elsker urin, og i stedet for å skylle gjødsel ned i toalettet, bør du spare litt til hagen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hvis du drømmer om en hage der blomstene strutter, bør du tisse utendørs. Ja, du hørte riktig. Urin seiler opp som det heteste gjødseltipset og blir stadig mer populært.

– Tiss har du alltid hjemme, det er gratis og inneholder stort sett alt plantene dine trenger av næring, sier Tina Råman til NRK.

Sammen med Ewa-Marie Rundquist og Justine Lagache har hun skrevet boka «Gjødsel».

Blomster

Vakre blomster trenger ekstra hjelp for å strutte. Tiss har alle næringsstoffene du trenger til blomstene dine.

Foto: Anette Torjusen / NRK

16 næringsstoffer

Råman sier det er mange gode grunner til å bruke urin i hagen, men først og fremst fordi det inneholder mye nitrogen. Vil du ha ekstra fart på blomstene dine, bør du snart begynne å skvette i hagen.

– Planter trenger 16 næringsstoffer for å vokse og gro. Tiss fra mennesker inneholder alle disse stoffene, forklarer hun.

Alt vi tisser i løpet av et år er nok til å gjødsle 100–350 kvadratmeter med dyrket mark, forklarer hageentusiasten.

Tisse i hagen

Ikke tiss rett på plantene, men på jorda.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hun mener det gir best resultat hvis du gjødsler med en til to liter urin per kvadratmeter i vekstperioden. Og tiss er tiss.

– Næringsmessig er det ikke forskjell på urin fra gamle gubber og søte små jenter, men det siste oppleves kanskje som litt mer delikat. Derfor kan man jo kanskje starte med litt barneurin, sier hun.

Alle planter trenger næring, men noen planter trenger ekstra drahjelp. Blant annet blomster i krukker. De bør få en skvett en gang i uka.

– Grunnregelen er at unge planter i vekst trenger mer enn gamle planter, sier hun.

Nelliker

Struttende blomster trenger ekstra gjødning. Spesielt hvis de står i krukker. En liten skvett vil hjelpe.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Tiss på de samme stedene

Har du katt eller hund har du kanskje opplevd å få stygge flekker i hagen, fordi de tisser mye på et sted. Gjødslingen bør ikke bli for konsentrert. For å få mer ukonsentrert urin, kan du blande det ut i vann. Det har det klingende navnet «gullvann».

– Det finnes mange råd, men jeg synes det beste er å blande en desiliter tiss med ni desiliter vann. Det blir en liter gullvann. Det kan du også bruke innendørs.

Gartner fra Hagen min, Steinar Johansen ved Rød planteskole, har stor tro på tiss i hagen.

Steinar Johansen

Gartner Steinar Johansen har stor tro på urin i jorda, og sier flere lurer på hvordan de kan gjøre det.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Mitt råd er å tisse på jorda og ikke bladene, det gir best resultat. Jeg har ikke vannet ut urinen, men jeg vet at noen tisser på bøtte og blander det ut. Men det trenger du ikke.

Han forteller at flere har spurt om hvordan man kan bruke urin til gjødsel.

Noen synes nok det er klinete, medgir han, men er du tissetrengt vil jorda i hagen bli glad for noen skvetter.

– Vær systematisk, tiss på de samme stedene, er hans råd.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)