Fint surdeigsbrød

Her er den lyse surdeigen brukt i fint surdeigsbrød. Se oppskrift nederst.

Foto: Jesper Kirkeby Brevik / NRK

Lys surdeig

Surdeig er en gjæret deig som blandes i ny deig for å få den til å gjære. Du bruker omtrent en uke på å lage en god surdeig. Og så kan du bruke den til å lage fint surdeigsbrød.

Slik gjør du

Dag 1-2

Bland vann og rug i en bolle, dekk med plastfolie. La det stå i romtemperatur i to dager. Det skal begynne å boble litt og gjerne lukte litt.

Dag 3-4

Ha hvetemelet i blandingen fra dag 1, og elt til en ganske fast deig. Legg den i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den gjære i en til to dager. Den skal bli litt klebrig og ha fått små bobler, den er da klar til å friskes på nytt. Den vil mest sannsynlig ikke ha hevet seg mye, om noe i det hele tatt.

Dag 5-6

Ta av 50 g surdeig, og kast resten. Bland surdeigen i vann, og tilsett hvetemel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den stå i romtemperatur en til to dager. Det kan virke etter en dag som om deigen ikke har hevet noe særlig, men om du lukter på den, vil du kjenne en syrlig lukt, og åpner du deigen forsiktig, vil du se at det er små bobler under overflaten.

Dag 7

Ta av 50 g surdeig, og kast resten. Bland surdeig og vann, og tilsett hvetemel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den stå i romtemperatur i 12-18 timer. Surdeigen skal nå ha startet, slik at den er klar til bruk. Er det lite futt i deigen, er det bare å repetere prosessen i flere dager.

Tips

Sånn baker du surdeigen ut til brød, oppskrift:

Kilde: Fredrik Berentsen i TV-serien Førkveld