Hopp til innhold

Deichman bibliotek: – Spennende å løfte fram det kvenske

Ny kvensk kunst skal få sentral plassering i Oslo gjennom kunstnergruppa Jokiroikka. – Det tente noe hos oss, vi kjente at dette er spennende, sier kurator på Deichman Bjørvika, Erik Kaspartu.

Elisabeth Andreas Seppola Simonsen

Blåe vevde komagbånd er et sentralt element i skulpturen som kunstnergruppa Jokiroikka jobber med. Båndene skal illustrere elva.

Foto: / Jokiroikka

Kunstverket som gruppa arbeider med skal stilles ut på Deichman Bjørvika i Oslo fra begynnelsen av februar og vil få en sentral plassering der, sier Kaspartu. Han er ansvarlig for kunstutstillinger på det to år gamle biblioteket.

– Vi kjente at dette var spennende

Og det er et trangt nåløye gruppa har kommet gjennom. Biblioteket får mellom 50 og 100 henvendelser i året av kunstnere som vil ha oppmerksomhet om sine kunstprosjekter. Henvendelsen fra Jokiroikka var en av de mange.

Stort sett takker vi nei til det meste fordi vi ikke har plass til det. Men dette tente noe hos oss, vi kjente at dette er spennende. Det er en ung gruppe, det er noe nytt. Og vi syns også det er spennende å løfte fram det kvenske i en tid hvor vi trenger å sette mer fokus på mangfold og de ulike gruppene som finnes i Norge, sier Kaspartu.

Deichman Bjørvik i vintersol

Deichman Bjørvika er Norges best besøkte kulturinstitusjon med 2,5 mill. besøkende i 2022.

Foto: Erik Schwed Nygård / Deichman

Glad i prosjektet

Kunstnergruppa Jokiroikka er godt i gang med kunstprosjektet. Prosjektet kom i gang da de vant Heidi Nilima Monsens minnestipend. Stipendet er et resultat av et fond som blei oppretta etter at redaktøren i Ruijan Kaiku døde i mai 2021.

Gruppa består av søsknene Eli og M. Seppola Simonsen og Maiya Syrstad Jerijervi.

Kunstnergruppa Jokiroikka: Elisabeth Seppola Simonsen, Maiya Syrstad Jerijervi.og M. Seppola Simonsen,

Kunstnergruppa Jokiroikka består av Elisabeth Andre Seppola Simonsen, Maiya Syrstad Jerijervi og M. Seppola Simonsen. Jokiroikka er kvensk og kan oversettes til elvegruppa.

Foto: privat

Eli, eller Elisabeth Seppola Simonsen som er hennes fulle navn, sier de er godt i gang og skal være klar til med å presentere kunstprosjektet i februar.

Vi er godt underveis, vi begynner nå å få noen datoer på plass og ting begynner å ta litt mer form. Vi er veldig optimistiske og vi er veldig glade i ideen og det vi holder på med, sier hun optimistisk.

Les også Skriver dikt for å finne tilbake til det kvenske

Portrett av forfatter M. Seppola Simonsen

Skulpturen heter Vastavirthaan // motstrøms. Det er en skulptur som skal være litt abstrahert, sier hun.

Første skisse til Jokiroikkas skulptur

Her er første utkast til skulpturen, siden er det gjort endringer. Blant anna er skulpturen blitt større.

Foto: Jokiroikka

Den skal være ganske stor og bestå av treskulptur, en slags trekant, som vi har laget for å representere elvebåten. Så skal vi ha en strøm av komagbånd som henger fra taket og som skal referer til elva.

De skal begynne å montere opp skulpturen i begynnelsen av februar og den skal stå på Deichmann til over påske. Kombinasjonen tradisjon og nytt er sentralt.

Vi hadde lyst å kombinere tradisjonshandverk og veving av komagbånd med noe litt mer moderne som denne treskulpturen som vi håper kan bli litt symbolsk for kvensk ungdom og synliggjøring av kvensk i hovedstaden.

Glad for å gi plass til kvensk kunst

Deichman er den største kulturinstitusjonen i Norge, Deichman Bjørvika er en av 20 biblioteker som Deichman har i Oslo og er hovedbiblioteket.

Det var naturlig for dem å takke ja til dette blant anna fordi det kvenske ikke har fått veldig mye publisitet, spesielt innafor kunstfeltet, tidligere, sier Kaspartu.

Og det er spennende å se en gruppe med unge som ikke har vært veldig mye stilt ut før.

Kunstverket vil kunne få et stort publikum. Hovedbiblioteket i Bjørvika har landets høyeste besøkstall når det gjelder kulturinstitusjoner, med opp mot 2,5 millioner besøkende i 2022.

Deichman Bjørvika 18. juni 2020 bilder ifra åpningskvelden

I 2022 vil Deichman Bjørvika ha om lag 2,5 millioner besøkende, så det er et sted mange vil kunne se den kvenske kunsten. Her fra åpningskvelden 18. juni 2020.

Foto: Erik Thallaug /

Potensial for publikum er enormt, men det er et annet publikum enn man vil få på et kunstmuseum der folk kommer for kunsten. Hos oss er det alle mulige grunner til at folk kommer. Det er et veldig variert publikum i alle aldersgrupper og et mangfold av bakgrunner. Man når ut veldig mye breiere enn man ellers når i en slik setting.

Hva kan det få å si for den kvenske minoriteten at de blir så synlig midt i Oslo?

Jeg håper det vil ha en positiv effekt og at det kan sette fokus på mangfoldet i Norge. Det har vært en god del fokus på det samiske de siste årene og det er jo superbra, men vi trenger å løfte fram det kvenske også sånn at man får en balanse i det. Det har jeg tenkt har vært veldig viktig.

Les også De bor over hele landet – få vet hvem de er

Ingress: De bor over hele landet

Vil ha hjelp til å veve komagbånd

Kunstnergruppa er godt i gang med å veve de blåe komagbåndene som representerer fossen. De har bedt om hjelp fra andre.

Vi har invitert kvensk ungdom og kvener generelt til å sende inn komagbånd, eller paula som skal henge fra taket og være en del av fossen, av sier Eli Seppola Simonsen.

På Instagram har de også lagt ut videoer med instruksjoner på hvordan man vever slik bånd. Og de trenger ikke å være perfekte.

Blå komagbånd

Jokiroikka ønsker flere komagbånd fra folk som vil være med på prosjektet.

Foto: Jokiroikka

Det er en del av prosjektet, vi vil at folk skal kunne lære. Og vi håper folk har lyst til å sende inn bidrag til skulpturen sier hun.

Kaspartu mener kunstverket er en spennende kombinasjon av tradisjon og kunst.

Man får løfta fram kulturarven og man får gjort det i en kunstsetting som gjør at det blir en kunstnerisk helhet. Det blir en fin setting sånn som det vil oppleves i rommet, sier han.

Det nye biblioteket er utforma slik at det er plass til kunstinstallasjoner på flere steder i bygget. Kunstverket skal få en sentral plassering. Kaspartu har utfordra de unge kunstnerne på å gjøre det større enn de først tenkte, for å få det enda mer tydelige og mer synlig i lokalene.

.

Deichman Bjørvika 18. juni 2020 bilder ifra åpningskvelden

I 2022 vil Deichman Bjørvika ha om lag 2,5 millioner besøkende, så det er et sted mange vil kunne se den kvenske kunsten. Her fra åpningskvelden 18. juni 2020.

Foto: Erik Thallaug /

Området ligger i fjerde etasje sentralt plassert, så de fleste går forbi. Vi kaller det indrefileten for det er et av de beste arealene vi har, midt i kunstseksjonen, men synlig i alle retninger.

Kunstverket blir dermed veldig synlig for folk som beveger seg rundt i arealene.

Vi har vist mange store norske, mange oslobaserte kunstnere så det blir spennende å vise noe kvensk i det området.

Utstillingen skal stå over 16. mars, kvenfolket dag. Og Kaspartu kan røpe at de også har andre planer om å gjøre noe mer rundt denne dagen.

Les også Kvensk kunst inn i varmen i kunsthistoriens storstue

Maija Liisa Björklund, kvensk kunstner