Hopp til innhold

Minikvenfestival i Vadsø likevel – sjøl om Kvenfestivalen blei avlyst

Kvenfestivalen i Vadsø/Vesisaari som skulle gå av stabelen i begynnelsen av juni, blir i stedet «Kvenske dager» i september – med urpremiere på forestilling der Harilafamilien er sentral.

Inger Birkelund i forestillingen Elmines brev

Forestillingen «Brev fra Elmine», med Inger Birkelund i sentral rolle, blir kanskje en av hovedattraksjonene for festivalen som skal gå av stabelen i september.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Det blir en sånn minifestival i september som vi kaller «Kvenske dager», sier Trygg Jakola i styret.

Planene var mange for festivalledelsen for Kvenfestivalen. Den skulle gå fra 3. til 7. juni, men måtte avlyses på grunn av koronasituasjonen.

– Vi synes vi var kommet så langt med planlegginga. Siden vi i september får mulighet til å arrangere noe, legger vi opp til at en del av det planlagte program kan vises. Vi synes det er viktig at man i Vadsø også i år får en smakebit av kvensk kultur, historie og språk, sier Jakola.

Kvenske dager skal gå over fire dager med et noe mindre program.

Se programmet her: Program Kvenske dager

Planlagte programinnslag som ikke blir med i år, vil de komme tilbake til neste år.

Urpremiere på egen slekts historie

Mest spent er Jakola sikkert sjøl på forestillingen «Brev fra Elmine». Det er en forestilling basert på fiktive brev han har skrevet på vegne av sin bestemor Elmine som kom fra Tornedalen rundt 1865 og slo seg ned i Vestre Jakobselv/Annijoki.

Finnmarkens folk

På seminarprogrammet står også et seminar om Samuli Paulaharju.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det blir også seminar om Samuli Paulaharju. Den norske oversettelsen av boka Finmarkens folk, som på norsk har fått navnet Kvenene – et folk ved Ishavet, blei lansert på Kvenfolkets dag 16. mars. Meningen var at det skulle arrangeres et seminar i Vadsø da, men det måtte avlyses. Men nå blir det seminar likevel.

I tillegg skal Trine Strand vise sin forestilling Mor Gustava. Det er en forestilling som blei vist digitalt under Paaskiviikko da kvenfestivalen i Nord-Troms blei redusert til en digital opplevelse på grunn av koronaen.

I tillegg blir det omvisninger, foredrag om Varangerminner og det blir også arrangementer i Vestre Jakobselv.

Omslagsbilde av boka

Den norske oversettelsen av Finnmarkens folk, Kvenene - et folk ved ishavet, blei lansert på Kvenfolkets dag 16. mars, men seminaret måtte den gang avlyses.

Foto: Samuli Paulaharju / Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)