Lise Kristoffersen viser frem klærne sine
Foto: Gunnhild Hjermundrud / NRK

Lise (32) har kun 33 plagg i garderoben

For to år siden bestemte Lise seg for å ta kontroll over sin egen garderobe og klesinnkjøp. Nå lever 32-åringen med kun 33 plagg i klesskapet sitt.

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det var i 2017 at Lise Vermelid Kristoffersen (32), kjent fra podkasten «Pengesnakk», bestemte seg for å gjøre noe med klesskapet og klesforbruket sitt.

Inspirert av den minimalistiske bloggen «Be more with less» startet hun «prosjekt 333» som går ut på å ha kun 33 plagg i garderoben sin til enhver tid.

Ca. hver tredje måned, når en ny årstid er på hell, bytter hun ut deler av garderoben sin ut med andre klær hun har ryddet bort. Undertøy, treningstøy, nattøy og bunad teller hun ikke med.

– 33 plagg høres jo veldig lite ut, men jeg tok utfordringen. Det har faktisk vært overraskende lett. Det er bare deilig og befriende egentlig. Det setter ting litt i perspektiv også. Ettersom jeg klarer meg fint med få plagg, så har det jo vært naturlig å spørre meg selv om jeg trenger alle disse andre tingene jeg har også.

Kristoffersen er en av få med denne kleslivsstilen.

Ifølge en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO har vi i gjennomsnitt 359 plagg hver i skapet, basert på importstatistikk for klær. 32-åringen lever på sin side med en brøkdel av dette.

Hun mener det er mange fordeler med en såkalt kapselgarderobe, som består av få plagg som kan kombineres på ulike måter.

Fordelene med å ha kapselgarderobe er at jeg sparer tid. Det er lettere å kle på seg om morgen, alt passer årstiden og størrelsen min, og jeg bruker heller ikke tid på å shoppe. Det er også en gjensynsglede når jeg da skal finne frem plagg jeg har pakket ned igjen. I tillegg så er det økonomisk og miljøvennlig.

Forbruker 80 milliarder plagg årlig

Ifølge Greenpeace forbruker vi svimlende 80 milliarder plagg i året. Det er mer enn det firedobbelte av det vi brukte for 40 år siden. Og «Fast Fashion», billige klær som ikke er laget for å vare lenge, blir av FN beskrevet som en av de største klimaverstingene.

Klesindustrien står nemlig for hele 10 prosent av det globale karbonutslippet – mer enn det flytrafikken og shipping slipper ut til sammen.

I tillegg tærer industrien enormt på jordas vannressurser. For eksempel bruker man hele 2700 liter vann for å lage én enkel bomullsskjorte.

Ifølge Kristoffersen begynner man heldigvis allerede å se en holdningsendring til klær.

– Man begynner å se en endring. Det som før var status og fly til London for å shoppe, er kanskje ikke så kult lenger.

Men det er ikke bare antall plagg småbarnsmoren tenker på hvis hun skal ha seg noe nytt i klesskapet. Hun prøver også å kjøpe brukt og mer miljøvennlige stoffer så langt det går.

– Hvis jeg skal kjøpe noe nytt nå, så kjøper jeg ikke plaststoffer fordi de slipper ut mikroplast og man må vaske de oftere. Da er det bedre å kjøpe ull. Og så liker jeg viskose, men det kjøper jeg aldri nytt ettersom det krever mye kjemikalie- og energikrevende behandling.

– Det blir mye mer gjennomtenkte kjøp nå. Hvis jeg skal ha noe nytt nå, så vil jeg jo at det skal være så bærekraftig som mulig. Og så må det være en ordentlig favoritt siden det skal kvalifisere seg som en av mine 33 plagg. Er det ikke det, så er det ikke vits i å kjøpe det.

– Føler skam

Nordmenn kjøper stadig mer klær og venninnene Charlotte Forsberg (19) og Vanessa Andersen (18) innrømmer at de begge har altfor mye i klesskapene sine.

Jeg har handlet litt i dag. Jeg hadde kanskje ikke trengt det, men jeg hadde lyst på det. Jeg kunne overlevd på 33 plagg, men det hadde kanskje ikke fristet så mye. Jeg tenker en del på miljøet, men jeg er nok ikke bevisst på det hele tiden. Så det er litt dumt, jeg kunne definitivt ha handlet mindre, sier Charlotte Forsberg.

Jeg har altfor mye klær. Mer enn jeg kan telle, har kontroll på og får plass til i skapet. Jeg bruker nesten alle pengene mine på klær. I det siste har jeg følt en del skam, så jeg går ikke og handler like mye som før. Men jeg handler fortsatt en del, og det svir litt i lommeboka og hjertet, sier Vanessa Andersen.

Også Maria Brun (33) og mor Rita Karlstad (65) er i hovedstaden for å shoppe.

Jeg kunne absolutt tenkt meg å teste ut kapselgarderobe. Man trenger ikke alle de klærne vi har. Jeg har blitt flinkere til å tenke på miljøet, men jeg kan absolutt bli flinkere, sier Maria Brun (33).

Gir uendelige kleskombinasjoner

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe har også kapselgarderobe, men holder seg ikke til et spesielt antall plagg.

Hun begynte selv med konseptet for nærmere 20 år siden, og sier hun lett kan skape et nytt antrekk for hver av årets 365 dager med plaggene hun har i skapet.

Kapselgarderobe handler om å ha få plagg som man kan kombinere på veldig mange forskjellige måter. Det er det som er litt spennende. Kapselgarderoben skal bestå av plagg i et snitt som du kler godt. Da kan du få en garderobe som kan vare i 40–50 år, noe som kanskje ikke er så vanlig i dag.

Fargeeksperten er naturligvis glad i farger og forteller at hun ikke har et eneste plagg i sort, hvit eller beige.

– Det er farger som de aller fleste ikke kler. Hvis du har en basefarge, så kan du bygge garderoben din rundt den. Det skal være en farge du liker og kler godt – gjerne i mange nyanser og forskjellige tekstiler. Det er lov å ha en smaragdgrønn kjole og en mosegrønn genser.

– Så kan man supplementene med farger som fungerer sammen med basisfargen du har valgt. Da kan kapselgarderoben, som da ikke består av så mange plagg, plutselig føles helt enorm, sier hun.

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe

Antrekket fargeekspert Dagny Thurmann-Moe har på seg består av nytt og gammelt. Kjolen er ny, beltet har hun arvet og øreringene kjøpte hun i Hellas som 20-åring.

Foto: Julie Vissgren / NRK

Hvis man er usikker på hvilke farger man kler, bør man begynte med juvelfarger, ifølge eksperten.

– Smaragdgrønn, safirblått eller rubinrødt. Det er farger som fremhever alle øyenfarger og som de fleste kler godt. Når du føler deg mer komfortabel, kan du utvide fargespekteret.