«Kongens nei» blir norsk Oscar-kandidat

Den norske Oscar-komiteen innstiller Erik Poppes krigsdrama som Norges bidrag i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

«Kongens nei»

UTVALGT: Regissør Erik Poppes krigsdrama «Kongens nei» blir Norges Oscar-håp.

Foto: Agnete Brun

Harald Rosenløw Eeg, Erik Poppe, Jan Trygve Røyneland og Stein B. Kvae

HEDRET: Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, regissør Erik Poppe, manusforfatter Jan Trygve Røyneland og produsent Stein B. Kvae kunne torsdag juble over at «Kongens nei» er valgt ut til å representere Norge. Nå må de overbevise Oscar-akademiet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Forrige uke offentliggjorde komiteen, som består av åtte representanter fra norsk filmbransje og Norsk filminstitutt, hvilke tre filmer de vurderte som norsk Oscar-kandidat.

Stor tro på Poppes krigsdrama

Nå har tre blitt én, og filmen som er valgt ut til å representere Norge, er Erik Poppes «Kongens nei».

«Erik Poppes film 'Kongens nei' er etter Oscar-komiteens mening en sterk og universell fortelling om å ta de riktige valgene under ekstreme forhold. Med utgangspunkt i de dramatiske aprildagene da Norge sto opp mot den tyske okkupasjonsmakten, har filmskaperne vektlagt enkeltskjebnene i den store fortellingen, og det på en måte som vil skape gjenkjennelighet og gjenklang langt utover et enkelt lands grenser», heter det i komiteens begrunnelse.

Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen» og Rune Denstad Langlos «Welcome to Norway» var også med i kampen å bli Norges Oscar-bidrag, men måtte se seg slått av Poppes film.

– Vi har valgt den filmen vi har størst tro på klarer å markere seg og skille seg ut, og som har de kvaliteter vi har tro på. Men det er en utfordrende oppgave å velge ut én film blant så mange gode, sier NFI-direktør Sindre Guldvog, som har ledet komiteen.

– En fantastisk start

Filmen, som ennå ikke har hatt norsk kinopremiere, får den engelske tittelen «The King's Choice».

– Det er en heder, og en fantastisk oppfordring til oss om å gå løs på det enorme arbeidet det er å lansere filmen for akademiet. Dette er en fantastisk start for filmen. Vi opplever at vi har laget en film vi er veldig stolt av, og vi har hatt målsettinger om å nå lengre ut med filmen, sa regissør Erik Poppe på pressekonferansen.

Nå skal Poppe og produsentene gå i gang med å overbevise det amerikanske Oscar-akademiet om at «The King's Choice» bør være blant de fem filmene som i januar blir nominert i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

– Vår målsetting er å gå til topps, sier Poppe.

Fem norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for beste ikke-engelskspråklige film: «Ni liv» i 1957, «Veiviseren» i 1987, «Søndagsengler» i 1996, «Elling» i 2001 og «Kon-Tiki» i 2012. Så langt har ingen nådd hele veien til podiet.

«Kongens nei» blir uansett ikke den eneste norske filmen som kjemper om Oscar i 2017. Norsk-kurdiske «El Clasico», som nylig vant Folkets Amanda under Filmfestivalen i Haugesund, er innstilt som Iraks kandidat.

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK