«Kongens nei» blir norsk Oscar-kandidat

Den norske Oscar-komiteen innstiller Erik Poppes krigsdrama som Norges bidrag i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

«Kongens nei»

UTVALGT: Regissør Erik Poppes krigsdrama «Kongens nei» blir Norges Oscar-håp.

Foto: Agnete Brun

Harald Rosenløw Eeg, Erik Poppe, Jan Trygve Røyneland og Stein B. Kvae

HEDRET: Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, regissør Erik Poppe, manusforfatter Jan Trygve Røyneland og produsent Stein B. Kvae kunne torsdag juble over at «Kongens nei» er valgt ut til å representere Norge. Nå må de overbevise Oscar-akademiet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Forrige uke offentliggjorde komiteen, som består av åtte representanter fra norsk filmbransje og Norsk filminstitutt, hvilke tre filmer de vurderte som norsk Oscar-kandidat.

Stor tro på Poppes krigsdrama

Nå har tre blitt én, og filmen som er valgt ut til å representere Norge, er Erik Poppes «Kongens nei».

«Erik Poppes film 'Kongens nei' er etter Oscar-komiteens mening en sterk og universell fortelling om å ta de riktige valgene under ekstreme forhold. Med utgangspunkt i de dramatiske aprildagene da Norge sto opp mot den tyske okkupasjonsmakten, har filmskaperne vektlagt enkeltskjebnene i den store fortellingen, og det på en måte som vil skape gjenkjennelighet og gjenklang langt utover et enkelt lands grenser», heter det i komiteens begrunnelse.

Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen» og Rune Denstad Langlos «Welcome to Norway» var også med i kampen å bli Norges Oscar-bidrag, men måtte se seg slått av Poppes film.

– Vi har valgt den filmen vi har størst tro på klarer å markere seg og skille seg ut, og som har de kvaliteter vi har tro på. Men det er en utfordrende oppgave å velge ut én film blant så mange gode, sier NFI-direktør Sindre Guldvog, som har ledet komiteen.

– En fantastisk start

Filmen, som ennå ikke har hatt norsk kinopremiere, får den engelske tittelen «The King's Choice».

– Det er en heder, og en fantastisk oppfordring til oss om å gå løs på det enorme arbeidet det er å lansere filmen for akademiet. Dette er en fantastisk start for filmen. Vi opplever at vi har laget en film vi er veldig stolt av, og vi har hatt målsettinger om å nå lengre ut med filmen, sa regissør Erik Poppe på pressekonferansen.

Nå skal Poppe og produsentene gå i gang med å overbevise det amerikanske Oscar-akademiet om at «The King's Choice» bør være blant de fem filmene som i januar blir nominert i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

– Vår målsetting er å gå til topps, sier Poppe.

Fem norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for beste ikke-engelskspråklige film: «Ni liv» i 1957, «Veiviseren» i 1987, «Søndagsengler» i 1996, «Elling» i 2001 og «Kon-Tiki» i 2012. Så langt har ingen nådd hele veien til podiet.

«Kongens nei» blir uansett ikke den eneste norske filmen som kjemper om Oscar i 2017. Norsk-kurdiske «El Clasico», som nylig vant Folkets Amanda under Filmfestivalen i Haugesund, er innstilt som Iraks kandidat.

Kulturstrøm

 • Se Motorpsycho på Månefestivalen

  Få med deg Motorpsycho i storform når de framfører den 11 minutter lange «The Transmutation Of Cosmoctopus Lurker» fra deres plate «Kingdom of Oblivion», som kom ut senere i år. Opptaket er fra helgas musikkfestival i Gamlebyen i Fredrikstad, som fikk besøk av NRK Festivalsommer.

  Motorpsycho med «The Transmutation Of Cosmoctopus Lurker» under Månefestivalen i Fredrikstad.
 • 1 av 5 slutter som sceneteknikere

  19,4 prosent av fast ansatte i selskaper tilknyttet Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon har sluttet siden koronapandemien rammet Norge i mars i fjor.

  Det tilsvarer en av fem i bransjen, og kommer fram i en undersøkelse gjennomført av foreningen, skriver Klassekampen.

  Morten Buvik, som er daglig leder i Lydteamet i Bodø, sier at bedriften hans har mistet fire sceneteknikere av totalt 13 det siste året.

  – Hvis Norge hadde gjenåpnet fullstendig i morgen, hadde hele konsertbransjen hatt et kjempeproblem, sier han.