Hopp til innhold

«Kongens nei» blir norsk Oscar-kandidat

Den norske Oscar-komiteen innstiller Erik Poppes krigsdrama som Norges bidrag i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

«Kongens nei»

UTVALGT: Regissør Erik Poppes krigsdrama «Kongens nei» blir Norges Oscar-håp.

Foto: Agnete Brun

Harald Rosenløw Eeg, Erik Poppe, Jan Trygve Røyneland og Stein B. Kvae

HEDRET: Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, regissør Erik Poppe, manusforfatter Jan Trygve Røyneland og produsent Stein B. Kvae kunne torsdag juble over at «Kongens nei» er valgt ut til å representere Norge. Nå må de overbevise Oscar-akademiet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Forrige uke offentliggjorde komiteen, som består av åtte representanter fra norsk filmbransje og Norsk filminstitutt, hvilke tre filmer de vurderte som norsk Oscar-kandidat.

Stor tro på Poppes krigsdrama

Nå har tre blitt én, og filmen som er valgt ut til å representere Norge, er Erik Poppes «Kongens nei».

«Erik Poppes film 'Kongens nei' er etter Oscar-komiteens mening en sterk og universell fortelling om å ta de riktige valgene under ekstreme forhold. Med utgangspunkt i de dramatiske aprildagene da Norge sto opp mot den tyske okkupasjonsmakten, har filmskaperne vektlagt enkeltskjebnene i den store fortellingen, og det på en måte som vil skape gjenkjennelighet og gjenklang langt utover et enkelt lands grenser», heter det i komiteens begrunnelse.

Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen» og Rune Denstad Langlos «Welcome to Norway» var også med i kampen å bli Norges Oscar-bidrag, men måtte se seg slått av Poppes film.

– Vi har valgt den filmen vi har størst tro på klarer å markere seg og skille seg ut, og som har de kvaliteter vi har tro på. Men det er en utfordrende oppgave å velge ut én film blant så mange gode, sier NFI-direktør Sindre Guldvog, som har ledet komiteen.

– En fantastisk start

Filmen, som ennå ikke har hatt norsk kinopremiere, får den engelske tittelen «The King's Choice».

– Det er en heder, og en fantastisk oppfordring til oss om å gå løs på det enorme arbeidet det er å lansere filmen for akademiet. Dette er en fantastisk start for filmen. Vi opplever at vi har laget en film vi er veldig stolt av, og vi har hatt målsettinger om å nå lengre ut med filmen, sa regissør Erik Poppe på pressekonferansen.

Nå skal Poppe og produsentene gå i gang med å overbevise det amerikanske Oscar-akademiet om at «The King's Choice» bør være blant de fem filmene som i januar blir nominert i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

– Vår målsetting er å gå til topps, sier Poppe.

Fem norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for beste ikke-engelskspråklige film: «Ni liv» i 1957, «Veiviseren» i 1987, «Søndagsengler» i 1996, «Elling» i 2001 og «Kon-Tiki» i 2012. Så langt har ingen nådd hele veien til podiet.

«Kongens nei» blir uansett ikke den eneste norske filmen som kjemper om Oscar i 2017. Norsk-kurdiske «El Clasico», som nylig vant Folkets Amanda under Filmfestivalen i Haugesund, er innstilt som Iraks kandidat.

Kulturstrøm

 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.

 • Rapperen Vågard Unstad er død

  Bergensrapperen Vågard Unstad er død, skriver Bergens Tidende. Han ble 36 år gammel. Unstad regnes som en pioner i det bergenske hiphop-miljøet, som han var en del av siden tenårene, skriver avisen.

  I 2006 startet han A-laget sammen med Girson Dias og Petter Sundby, bedre kjent som Store P. Gruppa har gitt ut to albumer og en rekke singler og fikk et nasjonalt gjennombrudd rundt 2010.

  Rapper Vågard Unstad
  Foto: Kim Erlandsen
 • Peter Herresthal legger fiolinen på hylla

  Fiolinist Peter Herresthal har i løpet av 30 år urframført en rekke fiolinkonserter av norske og internasjonale komponister, og har høstet stor anerkjennelse over hele verden. Norges musikkhøgskole melder at han nå gir seg som utøvende fiolinist og vil vie seg til undervisning fra 2023 - som professor ved Norges musikkhøgskole og Det kongelige danske musikkonservatorium, samt ved Royal College of Music og New York University. Peter Herresthal avslutter solistkarrieren med Eivind Buenes fiolinkonsert som framføres sammen med Musikkhøgskolens symfoniorkester fredag 9. og lørdag 10. desember.