NRK Meny
Normal

«Kongens nei» blir norsk Oscar-kandidat

Den norske Oscar-komiteen innstiller Erik Poppes krigsdrama som Norges bidrag i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

«Kongens nei»

UTVALGT: Regissør Erik Poppes krigsdrama «Kongens nei» blir Norges Oscar-håp.

Foto: Agnete Brun

Harald Rosenløw Eeg, Erik Poppe, Jan Trygve Røyneland og Stein B. Kvae

HEDRET: Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg, regissør Erik Poppe, manusforfatter Jan Trygve Røyneland og produsent Stein B. Kvae kunne torsdag juble over at «Kongens nei» er valgt ut til å representere Norge. Nå må de overbevise Oscar-akademiet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Forrige uke offentliggjorde komiteen, som består av åtte representanter fra norsk filmbransje og Norsk filminstitutt, hvilke tre filmer de vurderte som norsk Oscar-kandidat.

Stor tro på Poppes krigsdrama

Nå har tre blitt én, og filmen som er valgt ut til å representere Norge, er Erik Poppes «Kongens nei».

«Erik Poppes film 'Kongens nei' er etter Oscar-komiteens mening en sterk og universell fortelling om å ta de riktige valgene under ekstreme forhold. Med utgangspunkt i de dramatiske aprildagene da Norge sto opp mot den tyske okkupasjonsmakten, har filmskaperne vektlagt enkeltskjebnene i den store fortellingen, og det på en måte som vil skape gjenkjennelighet og gjenklang langt utover et enkelt lands grenser», heter det i komiteens begrunnelse.

Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen» og Rune Denstad Langlos «Welcome to Norway» var også med i kampen å bli Norges Oscar-bidrag, men måtte se seg slått av Poppes film.

– Vi har valgt den filmen vi har størst tro på klarer å markere seg og skille seg ut, og som har de kvaliteter vi har tro på. Men det er en utfordrende oppgave å velge ut én film blant så mange gode, sier NFI-direktør Sindre Guldvog, som har ledet komiteen.

– En fantastisk start

Filmen, som ennå ikke har hatt norsk kinopremiere, får den engelske tittelen «The King's Choice».

– Det er en heder, og en fantastisk oppfordring til oss om å gå løs på det enorme arbeidet det er å lansere filmen for akademiet. Dette er en fantastisk start for filmen. Vi opplever at vi har laget en film vi er veldig stolt av, og vi har hatt målsettinger om å nå lengre ut med filmen, sa regissør Erik Poppe på pressekonferansen.

Nå skal Poppe og produsentene gå i gang med å overbevise det amerikanske Oscar-akademiet om at «The King's Choice» bør være blant de fem filmene som i januar blir nominert i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

– Vår målsetting er å gå til topps, sier Poppe.

Fem norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for beste ikke-engelskspråklige film: «Ni liv» i 1957, «Veiviseren» i 1987, «Søndagsengler» i 1996, «Elling» i 2001 og «Kon-Tiki» i 2012. Så langt har ingen nådd hele veien til podiet.

«Kongens nei» blir uansett ikke den eneste norske filmen som kjemper om Oscar i 2017. Norsk-kurdiske «El Clasico», som nylig vant Folkets Amanda under Filmfestivalen i Haugesund, er innstilt som Iraks kandidat.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters