Hopp til innhold

Vente på Godot

Becketts Vente på Godot ble en av tidenes største suksesser på Nationaltheatret. Nå er stykket udødeliggjort av NRK Drama og du kan se det på TV første nyttårsdag.

Vente på Godot
Foto: Nationaltheatret/ Leif Gabrielsen

To gamle, slitne landstrykere, Vladimir og Estragon, har en avtale med en viss Godot. De venter og venter uten at han dukker opp. Hvem er denne Godot og hva vil skje når han kommer?

"Vente på Godot"
Foto: Nationaltheatret 2005

Mens de venter småkrangler de om livets store og små spørsmål - som Helan og Halvan.

Men de to gamle mennene er knyttet sammen av fortiden og trenger hverandre midt i alderdommen og ensomheten.

"Vente på Godot"

Vladimir (Toralv Maurstad) og Estragon (Espen Skjønberg) i 'Vente på Godot'

Foto: Nationaltheatret 2005

Bergtok publikum

Forestillingen er en tragikomedie fylt med humor, varme og medmenneskelighet. Stein Winges oppsetning dyrker et brilliant samspill mellom to av norsk teaters giganter, Espen Skjønberg og Toralv Maurstad.

Fra teaterscenen bergtok de publikum. I en helt spesiell TV-versjon av stykket kommer man dem enda nærmere, målet er intet mindre enn at de skal blomstre enda mer enn de gjør på scenen!

Winge: - Ble lykkelig da jeg så det

Stein Winge

Stein Winge regisserte Vente på Godot på Nationaltheatret.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det er Stein Winges kunstneriske visjon som nå finner veien til TV-skjermen. Og selv om TV-versjonen er svært annerledes enn en teaterforestilling, er Winge selv veldig glad for resulatet.

- Dette er jo noe helt annet å se et stykke på teater enn på TV. Og jeg må si jeg ble forbauset da jeg kom for å se forslaget til klipping, sier Stein Winge selv.

- Jeg ble grepet, det er veldig personlig laget fra klipperens side, som har delt bildet opp i ruter, slik at man understreker det som skjer på scenen.TV-produksjonen er selvstendig forestilling, så jeg ble svært lykkelig da jeg så det.

Det er Hasse Søderstrøm som har hatt ansvaret for den helt spesielle klippingen på denne TV-versjonen.

Sendetider

Vente på Godot vises på NRK2 1. januar kl. 19.50.

Samme dag, samme kanal, kl. 13.55 kan man også se en dokumentar fra bak kulissene da stykket ble satt opp.

Reprise av TV-versjonen er 2. januar på NRK1, kl. 12.50.


Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober